Världsbanken höjer sin prognos för extrem fattigdom på grund av covid-19. Uppemot 115 miljoner människor riskerar att drabbas, uppger Arbetet.
Världsbanken räknar med att världsekonomin krymper med 4,4 procent i år som en effekt av corona-epidemin. I juni trodde Världsbanken att mellan 71 och 100 miljoner människor skulle hamna under gränsen för extrem fattigdom i år, som en följd av coronakrisen.
Den nya prognosen, som kom i början av oktober, räknar Världsbanken upp antalet till mellan 88 och 115 miljoner. Vilket är samma antal som för tre år – då räknades drygt 9 procent av jordens befolkning, 689 miljoner, som extremt fattiga. Det innebär att extrem fattigdom ökar för första gången på 22 år.
Trots att världsekonomin inte försämrades så mycket som Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) först befarade, riskerar nu fler människor att hamna i vad som klassas som extrem fattigdom, med mindre än 1:90 dollar per dag att röra sig med, enligt Dagens näringsliv.
Internationella fattigdomsgränsen går vid 1,9 dollar per dag, cirka 20 kronor. Med hjälp ett nytt mätverktyg, kallat PovcalNet, har Världsbanken uppdaterat sina siffror över hur många människor som lever i extrem fattigdom, skriver Arbetet.