De vill alla resa hem men kan inte. På grund av stängda gränser sitter miljontals migrantarbetare fast utomlands. Samtidigt blir det nära på omöjligt att förhålla sig till social distansering.
Som en följd av alla restriktioner som införts världen över, för att begränsa smittspridningen av covid-19, har en stor mängd migrantarbetare fastnat i länder utan någon möjlighet att återvända hem.
Syre rapporterade nyligen om situationen inom sjöfartssektorn, där runt 400 000 personer sitter fast på fartyg runt om i världen. FN:s migrationsorgan, IOM, har kallat situationen för en humanitär kris och flera andra organ har tryckt på att det kränker grundläggande mänskliga rättigheter.
”Den här situationen har fått allvarliga effekter för sjömäns och annan marin personals mänskliga rättigheter, vilket inkluderar rätten till fysisk och psykisk hälsa, rätten till fri rörlighet och rätten till familjeliv”, skrev flera organ i ett gemensamt uttalande, däribland FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR), tidigare i år.
Ser man till det totala antalet strandade migrantarbetare i världen, vilken IOM har sammanställt i en rapport, växer siffran betydligt mer. Då landar antalet på runt tre miljoner människor.
Med så stora antal följer också stora problem och risker för de drabbade, något som tidningen Arbetet tar upp i en artikel. I många fall tvingas migrantarbetarna bo i områden där trängseln är stor och där mycket finns att önska vad gäller sanitära förhållanden. Att vidmakthålla social distansering blir en omöjlighet, skriver Arbetet.
Enligt rapporten som IOM har lagt fram finns det högsta antalet strandade migranter i Mellanöstern och Afrika. Totalt rör det sig om cirka 1,3 miljoner människor.
Även Asien når upp till ett högt antal, cirka en miljon, och i Förenade Arabemiraten stannar siffran på nära 650 000 migranter.