Radar · Politik

Veton från öst i EU:s budgetkamp

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och Ungerns Viktor Orbán.

Krisstämpeln är tillbaka på EU:s långtidsbudget. Ungern och Polen accepterar ännu inte de preliminära uppgörelser som nåtts med EU-parlamentet.

Klang och jubel har hörts från både EU-parlamentet och ministerrådet när ansvariga förhandlare under de senaste veckorna hittade kompromisslösningar kring nästa långtidsbudget.

Men det var då det.

Nu uppstår ett nytt krisläge sedan Ungern och Polen tydligt varslat om att man fortfarande inte accepterar uppgörelsen.

”Ungern har lagt ett veto mot budgeten, vilket premiärministern varnade om”, skriver den ungerske regeringstalesmannen Zoltan Kovacs på Twitter.

Motståndet gäller de nya villkor som ska garantera att EU-pengar inte betalas ut till länder som inte uppfyller grundläggande rättsstats- och demokratikrav.

Polen och Ungern är dock skarpt kritiska till de nya villkoren och anser att det räcker med de granskningar som redan finns inom EU-systemet.

På måndagen valde man därför att blockera en av nyckeldelarna i budgetprocessen vid ett möte mellan EU-ländernas Bryssel-ambassadörer.

Ministerrådets ordförandeland Tyskland får nu tillbaka bollen för att fundera över hur motståndet kan övervinnas – eller om helt nya förhandlingar måste till.

Fakta: EU:s långtidsbudget

EU:s stats- och regeringschefer enades vid ett maratonmöte i somras om ett stort coronastödpaket på 750 miljarder euro samt unionens nästa långtidsbudget, på totalt 1 074,4 miljarder euro under åren 2021–27.

Uppgörelsen innebär bland annat att pengar gemensamt ska lånas ihop till coronastödet och sedan betalas tillbaka gemensamt fram till år 2058. I uppgörelsen ingår även att ett system ska tas fram att förhindra att EU-medel utbetalas till länder som inte följer grundläggande rättstats- och demokratiprinciper.

För att bli verklighet krävs dock även EU-parlamentets godkännande, vilket ännu inte getts. Kompromissförhandlingar under hösten har nått fram till preliminära uppgörelser – som dock än så länge inte godkänts av alla EU:s medlemsländer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV