Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Katter får höjd status – men med frågetecken

Katter ska få bättre skydd och höjd status med de nya föreskrifterna från Jordbruksverket som började gälla den 15 juni.

Utekatter bör vara kastrerade, och katter och hundar ska få utlopp för sina naturliga jaktbehov. De nya reglerna för hund- och kattägare är bra – men det finns ett problem, menar föreningen Djurskyddet.

Den 15 juni fick Sveriges hundar och katter ökat skydd. Då började Jordbruksverkets nya regler att gälla. Positivt, tycker djurskyddsorganisationer, men på en punkt är de missnöjda.

– Det har blivit luddigare kring att man inte får ta en hundvalp eller kattunge tidigare än vid åtta respektive tolv veckors ålder, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare vid föreningen Djurskyddet.

– Både vi och andra organisationer har också påpekat detta i remissrundan, fortsätter hon.

Vad Åsa Hagelstedt syftar på är skrivningen ”Avvikelse från den angivna tiden kan godtas om valparna (kattungarna) helt har övergått till fast föda samt valparnas (kattungarnas) hälsa och välfärd i övrigt är god. Bedömningen av om valparnas (kattungarnas) hälsa är god ska göras av en veterinär.”

– Det blir luddigt. För att vanliga hund- och kattägare ska förstå är det självklart så att texter tjänar på att vara tydliga.

Åsa Hagelstedt på föreningen Djurskyddet är i stort sett nöjd med de nya reglerna för hundar och katter. Foto: Maja Brand

En av Djurskyddets representanter har suttit med i arbetsgruppen för de nya reglerna, och har där drivit frågan om kastrering av utekatter. Eller snarare att utekatter ska hindras från att reproducera sig okontrollerat, som det står i reglerna. Att detta gick igenom ses som en viktig seger.

– Det är en stor förbättring för katterna, säger Åsa Hagelstedt, och syftar på att det idag finns uppskattningsvis mer än 100 000 hemlösa katter.

Den okontrollerade reproduktionen är en av orsakerna till det.

"Behöver inte släppa in möss"

I den nya föreskrifterna trycks det också på att hundar och katter ska ges möjlighet att bete sig naturligt, även inomhus för innekatter.

– Det här med att katter och hundar ska kunna få utlopp för sina naturliga jaktbehov är exempel på en bra grej som kommer från den nya djurskyddslagen. Inte så att kattägare ska släppa in möss som katterna ska ha ihjäl, men vi vet ju att de tycker att det är väldigt roligt med jaktlekar, och det är samma sak med hundar. Man kan till exempel låta dem spåra eller gömma godis, säger Hagelstedt.

Kattägare behöver se till så att katter får utlopp för sitt naturliga behov av jakt och lek. På bilden leker Ludde med ett klassiskt kattspö. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT 

Den nya djurskyddslagen som kom förra året ställer högre krav på djurägare. De ska ha kunskap om sina djur och se till att de får utlopp för naturliga behov.

Vad ska jag göra om jag vet att en djurägare inte följer de nya reglerna?

– I första hand, prata med personen. Det här är nya regler och det är inte säkert att informationen har nått ut till alla, säger Åsa Hagelstedt.

I sista hand är det en anmälan till Länsstyrelsen som gäller. Den går även att göra anonymt.

– Ibland kan det kännas tröstlöst att anmäla, för att Länsstyrelserna inte har tillräckliga resurser att åka på allting. Men ju fler anmälningar som kommer på samma fall, desto större chans att de tar upp ärendet.

"Coronakatter" och "coronahundar"

Hundar och katter finns i mer än en tredjedel av svenska hushåll, enligt en undersökning från Novus som gjordes för några år sedan.

Troligen är siffran ännu högre i dag. I maj rapporterade flera medier om att hundkennlar och kattstall är nedringda av hugade spekulanter som vill ha djursällskap i coronatider.

Läs de nya reglerna i faktarutan.

Det här gäller för katten och hunden

DE NYA KATTREGLERNA I URVAL
Katten …
… erbjuds social kontakt normalt varje dag.
… får möjlighet att klättra och klösa eller vässa sina klor varje dag.
… får utlopp för sitt behov av vila och att ha tillgång till en bekväm plats för vila.
… har tillgång till gömslen och upphöjd plats.
… ges möjlighet att tillgodose sitt födosöks- och jaktbeteende.
… ges mental stimulans.
… förhindras att föröka sig okontrollerat. Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att föröka sig.

DE NYA HUNDREGLERNA I URVAL
Hunden…
 … erbjuds social kontakt med människor och/eller andra hundar varje dag.
… får utlopp för sitt rörelsebehov varje dag.
… får använda sin nos, jaga, leka, apportera. 
Dessutom: Tydligare krav på tillsyn och skötsel av hundar som exempelvis att vara uppmärksam på avvikande beteenden hos hunden, samt skötsel av päls, klor och tänder.
Här hittar du reglerna i sin helhet.

Källa: Jordbruksverket

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV