Startsida - Nyheter

Radar · Migration

500 flyktingar transporteras från överfulla grekiska öar

Lägren på de grekiska öarna är nu extremt trångbodda.

500 flyktingarna har evakueras från de grekiska öarna till fastlandet. Flytten påbörjades under måndagen och fortsatte under tisdagen. Ankomsterna till öarna har samtidigt saktat in de senaste dagarna, trots bra väderförhållanden.

De som flyttas har ”profil” som flykting eller tillhör andra sårbara grupper som därmed anses vara i extra stort behov av att byta miljö, skriver Greek reporter. I Moria, det ökända flyktinglägret på ön Lesbos, levde enligt lägrets ledning på tisdagen 19 122 personer. Totalt på ön finns det 21 123 flyktingar.

De senaste dagarna färre flyktingar anlänt till öarna från Turkiet jämfört med de gångna månaderna. Detta trots att vädret varit bättre än föregående vecka. Sedan i somras har ankomsterna till Grekland ökat till nivåer som inte setts sedan 2016 och totalt anlände 59 000 flyktingar via båt till Grekland i fjol.

Enligt Aegean boat report anlände 495 personer till de grekiska öarna mellan den sjätte och tolfte januari. Under samma period flyttades 431 flyktingar till fastlandet, vilket är utöver de 500 som Greek reporter berättar om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV