Startsida - Nyheter

Glöd · Panelen

Syrepanelen – om en annorlunda jul

Om man inte samlar hela släkten och bombarderar dem med prylar, vad gör man då på julen? Syres panel berättar om sina tankar inför julen 2020.

För många blir julen annorlunda i år på grund av pandemin, men kanske också för att medvetandet om klimatkrisen växer. Vad gör du annorlunda i år än andra jular?

Frida Berry Eklund, 43 år, verksamhetsledare på Våra barns klimat

Den här julen känns det viktigare än någonsin att vara nära dem vi kan vara nära. För mig handlar det främst om att ha mycket tid med barnen. Förra veckan publicerade vår organisation undersökningen Barn och unga om klimatet, som visar att bara hälften av de unga mellan 12 och 18 år tror att vi kommer att lösa klimatkrisen. Det är hjärtskärande men visar samtidigt att vi måste ta barns klimatoro på allvar. Jag ser fram emot att fortsätta samtalet om vår idé gällande ett klimatlyft för skolan under 2021.

Max Andersson, 46 år, styrelseledamot, Partiet Vändpunkt

Föräldragenerationen har ju kommit in i riskgruppen så i år blir det inget kringkuskande med tåg i landet för att hälsa på släkten. Istället blir möjligen en julpromenad i Bergsjön. Julklapparna köper vi på nätet, och det blir glöggfest på Zoom. Jag hoppas människor stannar hemma och skär ner på sina kontakter så att vi kan få ner smittspridningen. Men vi kan i alla fall glädjas åt att 2020 snart är över. Jag längtar efter vaccinet!

Anna Stenvinkel, 52 år, generalsekreterare, Forum Civ

På jobbet blir det ju ingen julfest utan digitala hälsningar och digitala presentkort hos en ekologisk on-line-butik. Privat får vi önska mormor och andra släktingar Happy Holiday digitalt. Gällande hur klimatkrisen påverkar julen så gör jag egentligen inget annorlunda i år utan fortsätter att handla ekologiskt, ta hand om rester och ge pengar till olika organisationer som till exempel Individuell människohjälp, Röda korset och Vi-skogen. Jag håller en måttlighet i presenter men det blir ju så klart till till barnen.

Anna-Carin Hall, 60 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna

Jag är ingen större julfirare så för mig personligen innebär den här julen ingen egentlig skillnad. Jag tänker däremot på alla de kvinnor som går en tuffare jul än vanligt till mötes. Våld mot kvinnor ökar alltid under jul och andra högtider och det späs på av pandemin då kvinnor mer än vanligt blir instängda med sina förövare. Ekonomisk press och frustration i krisens spår riskerar också att driva upp våldsnivån i redan utsatta familjer.

Jonas Bane, 33 år, ordförande, Klimatriksdagen

Förutom att ha ett avsevärt mindre firande kommer jag faktiskt vara helt nedkopplad över jul. 2020 har inneburit mer skärmtid än vanligt och jag ser fram emot att verkligen få umgås med min lilla närmaste klick. Julrelaterad konsumtion i alla former (klappar, mat, deko, tjänster) kommer också minska avsevärt.

Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden

Domedagen är här! Inte lika explosiv som på film, men visst känns det som att hundra nyanser av grått suger livslusten ur de ofrälsta. Är vi dömda till social distansering för de synder vi begått mot planeten? Det vore inte mer än rätt, men så här i juletid föds tydligen nytt hopp. Låt återuppståndelsens dag komma i form av vaccin och att alla vaknar upp som tvättäkta Mr Scrooge med revanschlust för rättvis klimatomställning. Från oss alla till er alla – riktigt god solidaritet. Kampen fortsätter!

Gunnel Malm, 72 år, Julita

Jag gör inget annorlunda än andra jular, käkar god mat (ingen gris!) och kör en bra film, samtidigt som jag slevar upp favvisglassen. Toppenjul!

Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp

Världen med corona bjuder på en annorlunda jul för de flesta av oss. För många av oss handlar det om att tvingas fira i lite mindre skala än annars. För andra handlar det om att inte ha råd att köpa julklappar eller ens mat till sina barn. För några om att vara ännu mer isolerade med en man som slår. Pandemin har gjort mycket dåligt ännu värre, för många. Men förhoppningsvis får den även positiva följder på sikt, att vi ser att vi kan leva på ett annat sätt och prioritera annorlunda. Att vi kan vara mer rädda om klimatet – och om varandra.

Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet

Det blir annorlunda då jag inte firar ihop med varken min eller min älskade frus familj på grund av covidrisken. Men jag är inte så hemskt brydd då det går att kommunicera via video. De viktigaste presenterna har jag redan gett till mina systerdöttrar som fick varsin gosedjurskatt som de älskar. Så jag har redan fått den värme jag behöver av julen i år. På julafton kanske jag går och hämtar mat på ett indiskt ställe då jag ogillar julmat generellt och den vegetariska motsvarigheten i synnerhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV