Radar · Inrikes

Karolinskas prioriteringar får kritik av Ivo

Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Karolinska universitetssjukhuset kritiseras för brister i prioriteringen av coronapatienter. Sjukhusets beslutsstöd med tydliga åldersgränser för intensivvård riskerade att utesluta patienter som skulle kunna dra nytta av den, enligt Ivo.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar kritik mot hur sjukhuset prioriterade bland coronapatienterna i våras, rapporterar flera medier.

Sjukhusets beslutsstöd som spreds till läkarna slog tydligt fast vilka åldersgrupper som skulle få intensivvård, samt när den skulle inledas och avslutas. Riktlinjerna angav bland annat att patienter med biologisk ålder över 80 inte var prioriterade, skriver Dagens Nyheter.

Ivo konstaterar att det finns risk för att biologisk ålder blandas ihop med kronologisk ålder, och att det riskerar att leda till att patienter som skulle kunna dra nytta av intensivvård utesluts från den.

Sjukhuset skriver i sitt svar till Ivo att dokumentet skulle fungera som stöd för att hjälpa läkarna att bedöma när intensivvård ska inledas och avslutas, och att åldersintervallerna togs bort i en uppdaterad version, skriver tidningen.

Ivo ser allvarligt på att dokumentet var giltigt under sex veckor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV