EU har infört ett vapenembargo mot Libyen och inlett en insats på Medelhavet för att se till att det följs. FN manar återigen till vapenvila. Men trots det fortsätter Förenade Arabemiraten leverera vapen till konflikten.
Med anledning av coronapandemin har FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanat världen till en global vapenvila. EU har infört ett vapenembargo mot Libyen och de stridande parterna. Unionen har sedan den sista mars i år också enats om en ny militär operation på Medelhavet, operation Irini, som ska övervaka att embargot följs.
Men nu kommer uppgifter från tidningen Libya Observer, som är lojal med den FN-stödda regeringens armé GNA, att Förenade Arabemiraten trots detta har betalat för ett avancerat och dyrt israeliskt luftvärnssystem som ska levereras till Khalifa Haftar och hans armé LNA (Libyan National Army). LNA strider mot GNA som leds av Fayez al-Sarraj. Sedan i april 2019 har striderna mellan de båda parterna intensifierats, efter att LNA och Khalifa Haftar inledde en offensiv mot huvudstaden Tripoli.
Det är dock föga förvånande om det stämmer att vapenembargot bryts, eftersom Förenade Arabemiraten knappast har för vana att värna fred och mänskliga rättigheter. Konflikten i Libyen är infekterad och världens länder, inklusive flera EU-länder, har intressen och är partiska. The Guardian har tidigare rapporterat att FN:s sändebud till Libyen, Stephanie Williams, har kallat vapenembargot för ”ett skämt” efter möten mellan EU:s oeniga utrikesministrar.
GNA har den senaste veckan tagit över två städer i landets västra delar, Sabratha och Surman, från Khalifa Haftars LNA-armé, rapporterar tidningen Middle east eye. Ett twitterkonto kopplat till GNA publicerade information om att de tagit över stridsfordon från LNA. Fordonen som övertogs hade LNA fått från Förenade Arabemiraten, enligt Middle east eye.
Sverige kommer under april leverera radarsystemet Globaleye, tillverkat av Saab, till Förenade Arabemiraten. Affären godkändes innan det svenska regelverket skärptes och enligt uppgifter till Syre finns det inga planer på att stoppa affären, något som är politiskt möjligt om viljan finns.