Radar · Migration

Flyktingbarn från Grekland har anlänt i Luxemburg

12 ensamkommande barn har anlänt i Luxemburg.

Luxemburg har tagit emot 12 ensamkommande flyktingbarn från de grekiska öarna. Barnen hade levt i flera månader i de överfulla lägren på Chios, Samos och Lesbos. Beslutet att omfördela flyktingbarn kom före pandemin – men behovet av att göra så har blivit allt större.

Beslutet att omfördela flyktingbarn från de överfulla grekiska öarna togs före coronapandemin. Efter ett par veckors avvaktande har nu 12 barn tagits emot av Luxemburg.

Av barnen som nu tagits emot av Luxemburg var 11 pojkar och en flicka, ursprungligen från de krigsdrabbade länderna Syrien och Afghanistan. Enligt luxemburgska RTL Today kom 9 av de 12 barnen från Lesbos, den ö där flest flyktingar är fast på.

Barnen anlände säkert till Luxemburg under onsdagen, enligt ett pressmeddelande från FN:s migrationsorganisation IOM.

– Tolv barn ser nu fram emot en ljusare framtid i ett nytt land, säger Philippe Leclerc, UNHCR:s representant i Grekland, enligt pressmeddelandet från IOM.

Tyskland förbereder sig också på att ta emot en grupp barn på flykt från Grekland. Enligt pressmeddelandet från IOM är omfördelningen och mottagandet av flyktingbarnen ”humana, konkreta demonstrationer av europeisk solidaritet.”

– Vikten av detta avgörande initiativ förstärks nu på grund av de utmaningar vi alla står inför på grund av covid-19. Omfördelningen av utsatta barn, särskilt i en tid med ökade utmaningar, skickar ett starkt budskap om europeisk solidaritet och vi hoppas att det kommer växa i omfattning snart, säger Ola Henrikson, IOM:s regiondirektör för EES, EU och Nato, i pressmeddelandet.

Förutom Luxemburg och Tyskland har Frankrike, Portugal, Finland, Litauen, Kroatien and Irland sagt att de är villiga att ta emot barn på flykt som fastnat i Grekland. Totalt 1600 barn ska omfördelas och flickor och extra sårbara individer prioriteras enligt programmet, som initierats av EU-kommissionen, rapporterar RTL Today.

Sverige har ännu inte erbjudit sig att acceptera någon flykting, varken barn eller vuxna, från de grekiska lägren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV