Startsida - Nyheter

Energi · Odla med Jerker

Odla utan pengar

Krukor, i synnerhet lerkrukor, är dyra.

Coronakrisen har gjort att många har sämre ekonomi än vanligt. Extra tråkigt nu när sommarens odlingssäsong börjar närma sig. Men det går bra att odla hemma utan att köpa särskilt mycket saker.

Det behövs i synnerhet inga dyra krukor för att odla. Jag odlar i gamla juiceförpackningar, glassbyttor och i glasburkar. Tänk bara på att göra hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. I burkar som inte går att göra hål i är det bra att lägga ett lager lecakulor i botten. Lecakulorna kostar en del pengar, men går att ersätta med småsten eller grus.

Istället för dyra gödningsmedel kan du blanda i gammal kaffesump och smula ner torkade bananskal i jorden. Brännässlor är sprängfyllda med nyttigheter. Gör först en rejäl kastrull med nässelsoppa och torka sen bladen som blir över och smula ner dem i jorden för att öka näringshalten.

Förutom att odla fröer som du redan har hemma, i kryddhyllan eller kylen är det en smart idé att gå ihop med några kompisar och köpa fröpåsar tillsammans. Det behövs ofta bara några få fröer för att få fram tillräckligt med plantor för en balkong eller liten trädgård.

Vik in ena änden av toapappersrullen för att skapa en botten. Fyll med jord och använd som kruka. Foto: Jerker Jansson

Hemgjorda krukor

Krukor, i synnerhet lerkrukor, är dyra. Men för att gro fröer som ändå ska planteras om i större krukor kan du använda tomma toapappersrullar och till och med tidningar. Både toapappersrullarna och tidningspapperet bryts ner i jorden, så om du ska plantera ut dem går det att gräva ner plantan med krukan, vilket gör omplanteringen skonsammare för plantan.

Öppna kaffefiltret i sömmen, fukta papperet och lägg i fröerna. Vik ihop filtret efteråt och lägg i en påse på ett mörkt ställe. Kolla då och då. När fröet har fått en liten svans kan du lägga över grodden i en kruka med jord. Foto: Jerker Jansson

Gro i kaffefilter

Om du har trångt om utrymme är det onödigt att ha en massa krukor stående med bara ett eller ett par fröer som kanske inte gror. I synnerhet om du samlat in fröer från till exempel paprika och chili blir det lätt massor av fröer. Låt dem först gro i ett kaffefilter så spar du både utrymme och jobb.

Att förgro fröer är också ett sätt att spara pengar, genom att använda den här tekniken ökar du chansen för att alla fröer gror. Om du glömmer fröerna lite för länge riskerar grodden att växa fast i papperet. Men det är ingen fara. Riv bara papperet runt hela grodden och plantera. Papperet förmultnar snart.

Koriander är lättodlad och växer gärna i kruka eller på friland och det går bra att använda hela korianderfröer från kryddhyllan. Om du låter dem stå tillräckligt länge blommar de och sätter frö. Färska korianderfröer har en underbar smak av citrus. Foto: Janerik Henriksson/TT

Odla kryddor

Många populära kryddor är fröer. Om de inte är alltför gamla eller behandlade på något sätt går det att så dem och få färska kryddor inom några månader. Några av de enklaste att odla är dill, koriander, fänkål och spiskummin. Jag brukar så dem ganska tätt och sen gallra ut efter hand.

Plantor av de kryddväxter jag nämnde blommar gärna och har du tålamod och utrymme kan du räkna med att få fram egna fröer att så eller använda som kryddor. Senapsfrö, både mörka och ljusa, går också att odla. Bladen påminner om ruccola, men är betydligt skarpare. Också senap går lätt att få egna fröer ifrån, men räkna inte med att kunna göra egen senap om du inte har ett rejält land att odla i.

En kvist från en myntaplanta har fått stå i en burk med vatten i några veckor och har nu satt rot. När den har tre–fyra rottrådar som är några centimeter långa är det dags att plantera. Foto: Jerker Jansson

Ta sticklingar

Fröer är ofta dyra. I slutändan kan det vara dyrare att odla några tomatplantor eller chilibuskar om man köper en dyr påse bara för att odla en eller ett par krukor. För att spara pengar går det bra att ta skott ifrån många köksväxter. Jag tar skott från bland annat mynta, tomater, basilika och salvia. Många andra växter funkar också, det är bara att experimentera.

När sticklingen är nyplanterad är den extra känslig. Ställ en stor burk över den eller täck med en plastpåse och undvik att ställa krukan i för starkt ljus den första tiden.

Det allra enklaste och billigaste sättet att odla tomater är att skära en skiva av en tomat och gräva ner i en kruka. Efter några veckor kommer små plantor upp i en gullig ring. Låt plantorna växa tills de är stora nog att hanteras innan du planterar om dem eller gallra ut de svagaste och minsta plantorna. Foto: Jerker Jansson
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV