Nu startar arbetet med att skapa den första svenska marint inriktade nationalparken i Östersjön, Nämdöskärgården. ”Nationalpark är det finaste ett naturområde kan bli”, säger Mia Olausson, chef för enheten för biologisk mångfald och områdesskydd vid Havs- och vattenmyndigheten.
Bland tusentals kobbar och skär jagar sälar och havsörnar, och under vattenytan växer musselbankar och kransalger. På Nämdöskärgårdens karga öar reser sig genuin skärgårdsbebyggelse i form av små torp – och konstnären Bruno Liljefors ateljé. Natur och kultur värt att bevara för framtiden, enligt de myndigheter som nu påbörjar arbetet med att göra områdets 14 000 hektar till nationalpark.
– Nämdöskärgården är ju en unik naturmiljö, både när det gäller hav och land. Att Nämdöskärgården skyddas är väldigt goda nyheter, för oss som lever nu och för kommande generationer, säger Mia Olausson, chef för enheten för biologisk mångfald och områdesskydd vid Havs- och vattenmyndigheten enligt ett pressmeddelande.
Att bilda en nationalpark tar flera år, och innefattar att köpa mark, kartlägga naturvärden och arbeta fram en skötselplan. Förutom Havs- och vattenmyndigheten deltar Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, och Värmdö kommun i processen.
Sveriges nationalparker ägs av staten, och beslut om att bilda dem tas av riksdag och regering. I dag finns 30 stycken, vilket kan jämföras med att vi har omkring 5 000 naturreservat i landet. Vilka regler som gäller i respektive park går att läsa på webplatsen Sveriges nationalparker.