Det tär på sinnet att vara självisolerad, eller att vara tvingad till isolering. Många offentliga kulturengagemang är inställda så det finns egentligen inget att sakna därute, men hjärnan behöver ändå stimulans, kultur är oumbärlig för att hålla huvudet igång. I dessa osäkra tider vill åtminstone jag inte dra på mig fler prenumerationer och abonnemang. Därför ger Jerker Jansson några tips om lättillgänglig kultur som går att njuta av via nätet gratis eller åtminstone utan att binda sig för längre tid.
Böcker
E-böcker har funnits nästa lika länge som datorer. De speciella e-boksläsare som utvecklades redan på nittiotalet har inte blivit den succé som branschen hoppades på. Människor vill dels fortfarande läsa ”riktiga” böcker, pappersboken är minst sagt en genial uppfinning. Dels har de allra flesta i vår del av världen en mobil eller en läsplatta och de fungerar minst lika bra att läsa i.
Biblioteken i de flesta nordiska länder har stängt på grund av epidemin, här i Sverige har rutiner ändrats och öppettider förändrats får många bibliotek. Men det går ju ändå att låna böcker, biblioteken i landet har ett stort utbud av e-böcker. Det kräver att du har rätt program eller app installerad, information finns på ditt kommunala biblioteks hemsida.
Det går också att låna ljudböcker gratis via bibliotekens hemsidor. Det är enklast i datorn där det oftast inte behövs något speciellt program, men det är mer praktiskt med en app i mobilen eller läsplattan.
Runeberg och Gutenberg erbjuder klassisk litteratur
Den som gillar att botanisera bland äldre litteratur hittar en guldgruva hos Projekt Runeberg (runeberg.org) som på frivillig basis gör litteratur som är fri från upphovsrätt tillgäng. Hemsidan sett ut på i princip samma sätt sedan 1992 när projektet startades vilket är ett plus i kanten. Här finns allt från Dan Anderssons samlade dikter till de klassiska nordiska sagorna återberättade av Kata Dalström. En del texter är i form av skannade bilder, andra går att ladda ner i olika textformat.
Den engelskspråkiga motsvarigheten Project Gutenberg (gutenberg.org) erbjuder enorma mängder med böcker, många av dem färdiga att öppna i en e-bokläsarapp. Där finns en del böcker på andra språk, också svenska. Men det kanske är dags att att öva upp engelskan och fylla på bildningsförrådet med någon av Jane Austens romaner. Sense and Sensibility kanske? Eller varför inte testa skoltyskan på Franz Kafkas Die Wervandlung eller franskan på Les Fleurs du Mal av Charles Baudelaire?
Film och teve
Upphovsrätten är krånglig och dåligt anpassad till vår digitala tid, i synnerhet när det gäller film, trots förändringar genom åren. Olika länder har olika regler som dessutom har skiftat över tid. Ändå finns det gott om film och teve på nätet som har passerat det datum då de får kopieras och användas fritt. En hel del yngre också.
Om du ännu inte har kollat in Öppet arkiv (oppetarkiv.se) är det dags. Carin Mannheimers stilbildande serie Svenska hjärtan är skäl nog. Att sen se Hylands hörna ger en känsla av ett svunnet samhälle med ett annat tempo och sinnelag, men befolkat av vanligt folk precis som nu.
Filmarkivet.se är Svenska Filminstitutets sida med filmer att se online. Här finns ingen större mängd med spelfilm, men massor av journalfilm, reklam, dokumentärer och kortfilmer av olika slag.
På archive.org ligger Internet Archive, en sajt som inte bara har mängder av äldre film att se, där finns också böcker, ljudfiler och inte minst program till äldre datorsystem. George Romero sägs ha skapat den moderna zombiefilmgenren och hans Night of the living dead från 1968 som finns att se där är fortfarande läskig så det räcker. Själv tänker jag snart bänka mig framför den Charlie Chaplin-festival från 1917 de bjuder på.
Youtube
Det känns ofta som om Youtube domineras av trams, dynga och tomgång. Samtidigt finns här verkliga guldkorn. Jag älskar film från den svartvita tiden och har njutit av många klassiska rullar där. Enklast är att söka på ”gamla svenska filmer”. Åsa-Nisse är till exempel fortfarande rolig, om än lite långsammare än moderna komedier. Engelskspråkig film saknar för det mesta textning på svenska, men med engelsk text blir det lättare att förstå. Sök på ”public domain movies”.
Fritz Langs thriller Dr Mabuses testamente från 1933 skrämmer ännu slag på mig åtminstone. Den är på tyska, men har engelsk text för den som vill.
Kvalitetsfilm att hyra
Om det inte duger med äldre filmer krävs det oftast att man betalar en slant. Det går ju att hyra film lite överallt nuförtiden, men när den annorlunda kulturen kämpar för sin överlevnad kan det vara idé att stötta alternativa filmuthyrare.
Triart.se är filmdistributören Triart Films hemsida och där kan du hyra enstaka filmer för 39 kronor. Jag blir sugen på att se om Suzanne Ostens Bröderna Mozart eller någon av Werner Herzogs filmer. För att se någon av de många filmerna hos Draken film (drakenfilm.se) krävs däremot ett abonnemang, men det går att prenumerera en månad i taget om du säger upp avtalet innan månadens slut. Förutom verkliga klassiker som Ingmar Bergmans filmer finns här ny, spännande film från hela världen.
Museer och konserter
Många museer har online-versioner av sina utställningar eller speciella utställningar bara för nätet. När också museerna börjat att stänga kan Digitalt museum erbjuda digitala upplevelser från 69 olika museer. På digitaltmuseum.se finns många regionala museer för den som vill veta mer om sin hembygd men också olika specialmuseer som Postmuseum och Kungliga Vitterhetsakademin.
De större museerna har ofta egna hemsidor och det kan vara idé att kolla runt bland dem. Om du har barn eller har rätt sinnelag kan till exempel Tekniska muséets experiment vara kul (tekniskamuseet.se/upplev/labb-och-experiment/).
Konserter finns på de stora medieplattformarna som Youtube, men det är för det mesta dålig kvalitet på både ljud och bild. Stockholms konserthus (konserthuset.se) bjuder på en del riktigt bra upplevelser på sin hemsida. I coronans tid har de ställt in sina konserter, men kör bland annat en Beethoven-festival på sin hemsida. Medan jag skriver detta rullar Mahlers sjunde symfoni i min teve. Kanske inte den muntraste av musikupplevelser, men vacker och utmanande.