Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

HRW: Åtgärder för att säkra barns rättigheter krävs under pandemin

De mest utsatta barnen drabbas hårdast i coronakrisen – både på kort och längre sikt.

Mer än 1,5 miljarder barn går inte i skolan på grund av coronapandemin. Pandemins konsekvenser och de åtgärder som sätts in för att bekämpa den kan för barn och unga bli enorma, varnar människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– De risker som covid-19-krisen medför för barn är enorma. Regeringar måste agera brådskande för att skydda barn under pandemin, men de måste också överväga hur deras beslut just nu bäst kommer att upprätthålla barns rättigheter efter krisens slut, säger Jo Becker, chef för barns rättigheter för advokat vid Human Rights Watch (HRW).

Många barn går nu inte i skolan, enligt HRW över 1,5 miljarder barn globalt. Det innebär att över 91 procent av världens barn just nu inte går i skolan efter att minst 188 länder har valt att stänga dem.

Som Syre tidigare rapporterat påverkar sociala skillnader och klass barns möjligheter till att studera hemifrån. I en del länder saknar alla snabbt internet, och barn världen över har föräldrar med olika utbildningsnivå. Enligt HRW saknar halva världen tillgång till internet. De digitala plattformar som sätts upp för undervisning är därmed inte tillgängliga för alla.

Samtidigt uppskattar experter att pandemin globalt och i ett slutskede kan komma att skörda mellan 10 till 40 miljoner liv. Det innebär att många barn kommer bli föräldralösa eller bara ha en förälder kvar i livet. Föräldralösa barn utsätts oftare för människohandel, sexuell exploatering, tvingas tigga på gator eller andra former av barnarbete. Redan innan pandemin uppskattades det finnas 152 miljoner barnarbetare i världen. Snabba förändringar som leder till en ekonomisk chock eller nedgång i familjen är enligt forskningen en stark bidragande faktor till barnarbete. De barn som i och med pandemin förlorar föräldrar kan i ett senare skede bli extra utsatta trots att de innan den inte var det.

För att säkra barns rättigheter både under pandemin och efter uppmanar människorättsorganisationen regeringar världen över att prioritera insatser så barn har tillgång till utbildning, ekonomiskt stöd till fattiga och socialt utsatta familjer, tillgång till viktig sjukvård och stödlinjer som barn kan ringa om de utsätts för exempelvis våld i hemmet under pandemin. Information om vart hjälp och stöd måste vara tydlig. Barn och unga på flykt är en särskilt satt grupp som också måste prioriteras, enligt HRW.

Redan utsatta barn drabbas hårt

FN har också noterat stora ökningar av våld i hemmet under pandemin, något som påverkar barns både fysiska och psykiska hälsa oavsett om de är offer eller vittnen till våldet. Enligt HRW är det sannolikt att det är svårare att upptäcka och rapportera fall av barnmisshandel. När skolor stänger kan inte heller lärare och andra som möter barnen i deras vardag heller se fysiska spår av våld, som de annars kan rapportera.

Barn på barnhem, som fängslats inom rättssystemet eller av andra anledningar är frihetsberövade löper också stora hälsorisker på både kort och lång sikt i och med coronapandemin. Standarden varierar över världen och de redan mest utsatta blir mer mottagliga för viruset och dess risker, enligt HRW.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV