Det vi spolar ner i toaletten kan hjälpa oss att få en bild av coronapandemins utveckling, visar ny forskning. ”Vi kan snabbt få en tidig första varning för en andra virusvåg”, säger David Nilsson. föreståndare för KTH Vattencentrum.
Vad kan våra toalettbesök berätta om coronavirusets spridning i nuläget och framtiden? En hel del, enligt ny forskning på KTH, Kungliga Tekniska Högskolan och KWR Water Cycle Researh Institute.
Genom att testa avloppsvatten kan forskarna hålla koll på utvecklingen av covid-19. Därför har de snabbt inlett ett samarbete med kommunala Stockholm Vatten och Avfall för att analysera prover från avloppsvattnet vid Henriksdals och Bromma reningsverk. SciLifeLab hjälper också till med analyserna.
Innehållet filtreras och det genetiska materialet extraheras. Därefter sker en analys av innehållet som visar förekomst av virus och i vilken omfattning.
– Det här ger oss möjligheten att spåra smittspridningen medan den pågår, säger David Nilsson i en pressrelease från KTH.
Han fortsätter:
– Vid vanligt testande ska en människa först smittas, sedan utveckla symptom och slutligen bli så sjuk att sjukvård måste uppsökas. Det kan ta upp till tre veckor innan testerna visar att personer smittats. Vårt sätt ger betydligt kortare detektionstid.
– Att viruset går att spåra på detta sätt ger nya möjligheter att uppskatta spridning av covid-19 i samhället, säger Prosun Bhattacharya, professor på institutionen för Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik, SEED, vid KTH.
– Internationella studier visar att viruset följer med avföringen ut och kan spåras i flera veckor efteråt. Så vi är förhoppningsfulla, konstaterar David Nilsson.
Och det är inte bara virus som lämnar spår i avloppsvatten. Forskningsinstitutet RISE visade till exempel att stockholmarna rökte cirka 1,8 miljoner doser cannabis och tog över 451 000 doser amfetamin under en vecka i oktober 2019. Det kom de fram till genom att analysera halterna av drogrester i dagligt avloppsvatten från 850 000 människor.