Nu har basinkomstveckan börjat – en vecka där rörelser över hela världen uppmärksammar idén. På lördag kulminerar veckan med över 40 demonstrationer i olika länder. ”Det är jätteroligt att det är så spritt”, säger Jan Jäger, som anordnar en manifestation i Stockholm.
Basinkomst innebär att staten skulle betala ut en summa pengar som går att leva på till alla medborgare, utan några som helst villkor på motprestation. Nu anordnas för trettonde året i rad en vecka som är till för att uppmärksamma och diskutera en sådan reform.
Under tidigare års basinkomstveckor har det mest pågått seminarier och olika ”basinkomstöl-träffar”. Men i år anordnas för andra året i rad även marscher runt om i världen. Av årets över 40 basinkomstmarscher planeras minst 25 stycken i USA, där frågan tidigare har lyfts av flera uppsatta politiker inom demokraterna.
– Det är val i USA och i flera länder i världen. Det är viktigt att visa att vi är en global rörelse och att rörelsen växer. Det har bara gått fem år sedan vi blev en rörelse med aktivister och inte bara akademiker som diskuterar basinkomst. Nu är det viktigt att vi visar oss med full kraft så att politikerna också lägger märke till frågan, säger Alexander de Roo, som var med och startade basinkomstnätverket 1986 och är politiker inom gröna vänstern i Nederländerna.
Han deltog på ett möte den 8 september med flera andra inom basinkomströrelsen och det finns nu upplagt på Youtube under namnet ”Worldwide 15th Meeting of UBI Advocates and UBI Networks – September 8th, 2020”.
Liten manifestation i Stockholm
I Sverige planeras i skrivande stund ”basinkomsthäng” i Stockholm och Malmö den 18 september. Men marsch blir det bara i Stockholm den 19 september.
– Det blir ingen massdemonstration utan mer en symbolisk handling för att visa att vi finns i Sverige också. Vi vill uppmärksamma basinkomst och hjälpa andra länder som har kommit längre, till exempel USA och Kanada, säger Jan Jäger, talesperson för Basinkomstpartiet som arrangerar manifestationen.
Han hade först ansökt om tillstånd för att demonstrera på Drottninggatan, men blev nekad och har därför ändrat evenemanget till en stillastående manifestation vid Mynttorget. Förutom han själv talar även Christian Engström, medlem i Piratpartiet. Jan Jäger hoppas också på att fler talare från andra partier ska ställa upp, till exempel partiet Enhet.
Han räknar med att det ska komma runt 20 personer. Men Jan Jäger hänger inte läpp över att så få väntas dyka upp i Stockholm.
– Det är jätteroligt att det är så spritt och växer globalt. Det adresserar ju problemen som finns överallt, bland annat att arbetet blir allt mer automatiserat så att staten inte kan fördela välstånd genom att skapa nya jobb hela tiden. Vi måste kanske hitta nya sätt att fördela välstånd i samhället efter corona. I Sverige är ju basinkomst en jätteliten fråga, men intresset växer i andra länder, så jag tror att det först kommer införas utomlands innan det kommer till Sverige, säger Jan Jäger.
Coronapandemin påverkar på olika sätt
Under coronapandemin har intresset för basinkomst ökat, säger Micael Dahlen, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, i en intervju i tidningen Revansch. Orsaken är att så många länder gjort ekonomiska stödpaket som påminner om idén med basinkomst.
Samtidigt är coronapandemin negativ för basinkomstveckan, i varje fall när det gäller mobiliseringen av marscherna. Många länder har ju restriktioner kring folksamlingar och folk drar sig för att träffa andra under coronapandemin.
– Förra året kom 40-50 personer i Istanbul men i år blir det nog inte så många. Men vi uppmanar alla att anordna flera mindre sammankomster så att vi får en infrastruktur att bygga vidare på nästa år. Alla typer av utomhusaktiviteter är välkomna, säger Ali Mutlu Köylüoğlu, som är aktiv i Turkiet, under mötet ”Worldwide 15th Meeting of UBI Advocates and UBI Networks – September 8th, 2020”.
Filmpremiär och flera digitala paneldebatter
För den som inte vågar ge sig ut på en marsch går det att vara delaktig ändå under basinkomsveckan, eftersom mycket sker på nätet.
Den 15 september blir det premiär för filmen Inherent good, i vilken komikern Trae Crowder reser runt i ett USA med allt mer växande inkomstklyftor och diskuterar ett potentiellt införande av basinkomst. I filmen intervjuas också Andrew Yang, som kandiderade i det amerikanska presidentvalet i år för Demokratiska partiet, och som då drev att basinkomst borde införas i USA. Efter filmen blir det diskussion för de som tittat. Den 16 september visas också filmen, men då efterföljs den istället av en paneldiskussion med de som gjort och medverkat i filmen.
Den 18 september går det att se en annan paneldebatt digitalt – då Livestreamas en diskussion med ledare inom basinkomströrelsen som pratar om framgångarna under 2020.
Dessutom uppmanas alla engagerade att skriva #countonbasicincome på en skylt, sin hand eller valfri plats, ta en bild av det och sedan lägga upp det på sociala medier under veckan.