Startsida - Nyheter

Zoom

Pressen ökar i Liberalerna – Sabuni kan dumpa januariavtalet

Nyamko Sabuni vill hitta anledningar att lämna samarbete med Socialdemokraterna.

Kritiken bubblar i Liberalerna mot partiledaren Nyamko Sabuni. Partiets vacklande om januariavtalet och vilka man vill samarbeta med framöver är skadligt, enligt liberaler som  Syre talat med. Snart måste partiet välja väg. ”Att vara en liberal garant för en SD-stödd regering kanske partiet kan gå med på”, säger Joakim Broström, chefredaktör för Liberala nyhetsbyrån.

Efter söndagens partiledardebatt riktade ett antal företrädare öppen kritik mot hur partiledaren Nyamko Sabuni klarar debattsituationen. De som hördes då var sådana som tidigare stöttat Sabunis motkandidat till partiledarposten Erik Ullenhag.

Men flera framträdande liberala politiker Syre talat med de senaste dagarna vittnar om mer djupgående kritik – även från en del av dem som stöttat Sabuni från början. Flera uppfattar en otydlighet om januarisamarbetet med regeringen och Centerpartiet.

– Det finns en utbredd oro. Många upplever att man inte vet vilket ben vi står på. Det är hela tiden kritik mot dem vi samarbetar med, istället för att peka på alla de framgångar vi faktiskt uppnår, säger en riksdagsledamot.

När januariavtalet kom till gav Nyamko Sabuni, som då inte var aktiv politiker, uttryck för att partiet valde fel väg. Hon har inte ändrat inställning sedan dess och söker nu efter anledningar till  att lämna januariavtalet, menar flera av dem Syre talat med.

– Det finns en press från ledningen att hitta vägar ur januariavtalet, säger en L-källa.

Las-frågan kan bli smitväg

Joakim Broström, chefredaktör för Liberala nyhetsbyrån tror också att partiledningen vill hitta ett sätt att krångla sig ur januariavtalet. Frågan om förändringar i anställningsskyddet kan erbjuda en sådan möjlighet. I och med att Vänsterpartiet hotat fälla regeringen med hjälp av högeroppositionen är pressen stor på Stefan Löfven att förändra las-utredningens förslag, vilket skulle ge liberaler möjlighet att säga att socialdemokraterna sviker sina löften.

– I grunden är las-frågan viktigare för Centerpartiet. Men alla frågor som kan göras stora nog kan användas för att lämna januariavtalet, säger Joakim Broström och nämner försvars– och energifrågor som exempel.

I första hand tror han att Liberalerna kommer pressa på så hårt för sänkta skatter att Socialdemokraterna inte kommer att kunna gå dem till mötes.

– Jag gissar att statliga inkomstskatten blir nästa måltavla, säger Joakim Broström.

Joakim Broman tror på ett samarbete med en SD-stödd regering ledd av Moderaterna. Foto: Tobias Björkgren.

Flera liberaler Syre talat med pekar på stora sakpolitiska framgångar, inte minst den senaste budgeten som innehöll bland annat stora skattesänkningar på jobb och företagande. Joakim Broström tror att de stora satsningar som gjordes för att möta den ekonomiska krisen till följd av pandemin kan ha hållit samarbetet vid liv längre än vad som annars skulle ha skett.

– Det blev svårt att säga att Socialdemokraterna inte gett dem tillräckligt, säger han.

Om den kritik som nu hörs mot Nyamko Sabuni är ett tecken på att hon kommer att tvingas bort före valet, vill Joakim Broström inte sia om. Men ska hon kunna fungera som partiledare måste hon skaffa sig ett mandat från partiet att manövrera som hon vill när det gäller januariavtalet och vilka samarbeten som kan vara aktuella efter valet.

– Hon måste ställa en kabinettsfråga: antingen får jag gå in i valrörelsen på det sätt jag vill eller så får ni avsätta mig nu. Om hon ska vara bakbunden av partiet är det bättre att välja en annan partiledare, säger han.

"Liberal garant för SD-stödd regering"

Liberalerna ligger nu under fyraprocentspärren till riksdagen i de flesta opinionsmätningar. Joakim Broström ser små möjligheter för partiet att lyfta så länge man samarbetar med Socialdemokraterna.

– De högerlutande väljarna kommer inte att komma tillbaka så länge huvudspåret är att samarbeta med Stefan Löfven.

Den framkomliga väg han ser för partiet är att stödja en SD-stödd regering ledd av Ulf Kristersson – och att ställa upp villkor för den.

– Jag tror ingen tycker att det vore en bra idé för ett liberalt parti att sätta sig i en regering som stöds av Sverigedemokraterna. Men att samarbeta med och samtidigt  vara en liberal garant för en SD-stödd regering kanske partiet skulle kunna gå med på.

De krav Liberalerna skulle kunna ställa kan  handla om att rädda svensk kärnkraft, förstatliga skolan och att sänka inkomstskatterna. Men också om att inte göra eftergifter till Sverigedemokraterna när det gäller rättsstaten och demokratiska fri– och rättigheter.

– Det ska inte heller ske några övertramp när det gäller migrationspolitiken. Man ska vara en garant för att Sverige inte går i ungersk eller polsk riktning, Om regeringen sedan inte lyssnar kan man dra undan sitt stöd och fälla den, säger Joakim Broström.

– Jag tror att man skulle vilja byta partiledare, men jag undrar om man kan göra det så nära valet, säger statsvetaren Li Bennich-Björkman. Foto: Mikael Wallerstedt

Statsvetaren Li Bennich-Björkman, som står Liberalerna nära, har en helt annan uppfattning. Om det inte går att stänga både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet ute – vilket är idén bakom januariavtalet – borde partiet välja att vända sig vänsterut, anser hon.

– Min slutsats blir att då får man stödja en socialdemokratiskt ledd socialliberal regering. Att ta stöd av ett parti som har sin grund i en rasistisk ideologi skulle vara djupt problematiskt, säger hon.

Utöver de ideologiska skälen tror hon att V:s krav på inflytande skulle vara mer modesta än SD:s.

– Vänsterpartiet har under nästan hela sin tid i riksdagen velat stå utanför regeringen.

Mittenregering som släpps fram av både S och M

Också Anna-Lena Johansson, förbundsordförande i Stockholms län, vänder sig emot tanken på att släppa fram en regering som ger Sverigedemokraterna inflytande. Hon menar att man inte alls behöver välja mellan SD och V. Ett alternativ som hon ser är en mittenregering som accepteras av både Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Man kan tänka sig andra konstellationer än de traditionella, man måste anstränga sig mer för att hitta sådana lösningar, säger hon.

Anna-Lena Johansson var en av dem uttryckte missnöje med Nyamko Sabunis insats i partiledardebatten, men menar att partiledaren har stöd i partiet.

– Det det behöver vi sluta upp bakom, säger hon.

Anna-Lena Johansson, förbundsordförande i Stockholm, vill att man efter nästa val prövar möjligheten att skapa en mittenregering som accepteras av både Socialdemokraterna och Moderaterna. Foto: Erja Lempinen

Li Bennich-Björkman tror att de knappt två år som återstår fram till valet räddar kvar Nyamko Sabuni.

– Jag tror att man skulle vilja byta partiledare, men jag undrar om man kan göra det så nära valet. En ny partiledare måste arbeta in sig, speciellt i ett parti som under lång tid varit splittrat.

Syre har sökt Nyamko Sabuni för en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV