Miljöarbetet i Sveriges 290 kommuner rankas årligen av tidningen Aktuell hållbarhet. För fjärde året i rad toppar Helsingborg och i år hamnar Sorsele i botten.
Har kommunen egen produktion av förnybar el i form av vind, vatten eller sol? Och vad anser invånarna om det kommunala miljöarbetet? Ja, det är några exempel på frågor som tidningen Aktuell Hållbarhet sänder för tolfte året i rad till landets alla kommuner.
Förutom den egna enkäten till kommunerna, samkörs aktuell data från olika källor, till exempel statistik från Naturvårdsverket, Vattenmyndigheten, SCB och Avfall Sverige.
Catrin Offerman är projektledare för kommunundersökningen och säger i en intervju med Sveriges Radio att fler kommuner än tidigare arbetar aktivt för att minska utsläpp från transporter och samordnar varudistribution med till exempel grannkommuner för att få till färre transporter.
– Sedan ser vi också att livsmedel är ett annat prioriterat område. Det finns stor uppfinningsrikedom det gäller att minska klimatpåverkan från kommunens matserveringar, och matsvinnet, säger hon till Sveriges Radio.
I fyra år i rad toppar Helsingborg listan. Stadens kristdemokratiska kommunalråd, Lars Thunberg, får frågan från Sveriges Radio om vad som är Helsingborgs vinnande koncept.
Han svarar att kommunen har jobbat länge med olika saker:
– Allt från miljöpedagogik, klimatarbetet, hur matsvinnet i skolan ser ut, trafiksituationen, biogasarbetet och det marina hållbarhetsarbetet.
Miljöpartiets kommunalråd, Marcus Friberg, kommenterar till Syre:
– Detta är en vinst för alla miljömedvetna helsingborgare. Nu måste vi se till att vi fortsätter att leverera på en hög nivå. Vi ska vara stolta, men inte nöjda.
På pallplats finns också Gävle och Stockholm som trea. Betydligt sämre har det gått för Sorsele, den kommun som fått lägst poäng i rankningen. Nordmaling och Bjurholm har också fler ordentliga läxor att göra på miljöområdet, enligt den här bedömningen.
Kävlinge är en av de kommuner som ser ut att ha förbättrat sitt miljöarbete betydligt sedan förra årets mätning. Kommunen har klättrat upp hela 136 steg på listan. Från fjolårets placering på plats 163 till årets 27:e plats.
Och ännu bättre har det gått för Arjeplog. Från plats 255 förra året till 107 i år. Gotland har också gjort en stor uppryckning, från fjolårets listplats 226 till nummer 83.
Men det finns också kommuner som har åkt ner rejält i poängsättningen. Laholm har halkat ner från plats 41 och ända ner till 225. Där verkar miljöarbetet lämna mer att önska.
Det kan man också konstatera när det till exempel gäller Nynäshamn och Laxå. Två kommuner som båda har rasat ner 161 steg. Laxå var på plats 72 förra året och har nu placerat sig på nummer 233. Nynäshamn var nummer 56 i fjol och är nu placerad på plats 217 i listan med rikets alla 290 kommuner.