Många länder har svarat på coronapandemin genom att stänga sina gränser. Men efter en utvärdering av vilka åtgärder som varit mest effektiva i kampen mot viruset säger nu EU:s smittskyddsmyndighet ECDC att det inte löser problemet med smittspridning inom länderna.
Det saknas bevis för att stängda gränser skulle vara ett effektivt sätt att stoppa smittspridningen, säger nu Josep Jansa, epidemiolog på EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. Efter att pandemin redan utbrutit har stängningen av nationella gränser inte haft en positiv effekt för att stoppa smittspridningen. Till Ekot säger Josep Jansa att viruset inte förstår gränser. Men trots det har stängda, geografiska gränser varit många länders första och främsta åtgärd.
– Ja och det har ECDC inte sett vetenskapliga bevis för att det fungerar. Viruset förstår inte gränser och när det finns en pandemi så är stängda gränser inte prioritet, säger Jansa till Ekot.
Att stänga skolor är inte heller en effektiv åtgärd, enligt ECDC. Social distansering och åtgärder som att tänka på att hosta i armvecket är å andra sidan viktiga för att förhindra smittspridningen, enligt myndighetens utvärdering.
Stängda gränser och vilka konsekvenser det kan få för EU och Europa på sikt återstår att se. Men en förestående lågkonjunktur och ekonomisk tillbakagång över hela världen kan även komma att gynna nationalistiska rörelser.
Det minskade resandet som stängda gränser medfört har å andra sidan varit mycket positivt för miljön och klimatet då bland annat de fossila utsläppen kraftigt minskat.