USA:s finansdepartement rapporterade i måndags att landet nått sitt största budgetunderskott för en månad någonsin. 864 miljarder dollar gick staten back under juni. Det motsvarar ungefär åtta biljoner kronor; åtta tusen miljarder. Siffran kan jämföras med inkomsterna till den svenska statsbudgeten som är runt en biljon per år.
Underskottet för en månad för de amerikanska statsfinanserna är större än många årliga underskott för landet och beror till stor del på de stora summor som man har satsat på att hålla ekonomin igång under coronapandemin. Framförallt handlar det om fördelaktiga lån som erbjuds mindre företag som drabbats hårt av pandemin.
Trots de stora satsningarna har många företag stora problem. Arbetslösheten har visserligen gått ner något den sista tiden, men ligger fortfarande på över 13 procent.
Arbetslösheten får dramatiska effekter
I USA är det vanligast att individer har sin sjukförsäkring via jobbet. Det finns inget gemensamt generellt sjukvårdssystem i landet. Vissa grupper har rätt till statlig sjukvård, men försöken att få till ett system liknande det som de flesta andra västländer har har hittills misslyckats.
När stora mängder amerikaner förlorar sina arbeten förlorar de också sin sjukförsäkring. Mellan februari och maj i år beräknas 5,4 miljoner amerikaner ha förlorat sin försäkring eftersom de har blivit arbetslösa.
Den opinionsbildande gruppen Family USA säger att det aldrig tidigare har hänt att så många amerikaner har drabbats samtidigt. I delstaten Texas saknar så många som 29 procent av den arbetsföra befolkningen nu sjukförsäkring.
De som förespråkar ett gemensamt system har nu stöd av allt större delar av befolkningen, men motståndet mot statliga lösningar är fortfarande stort i landet. Det visar på en svaghet i landet, menar kritiker, att allt färre har råd med sjukvård samtidigt som landet drabbats hårt av coronakrisen.
Samtidigt pressar regeringen med Donald Trump i spetsen på hårt för att skolorna ska öppna igen efter sommarlovet. Trump har gått så långt som att hota med att stoppa pengar till skolor som inte öppnar till hösten, trots att han egentligen inte kan göra det. Det är representanthuset i kongressen som bestämmer sådant. Många föräldrar, i synnerhet de som nu saknar sjukförsäkring, är väldigt tveksamma till att skicka sina barn till skolan igen.
Hyreskris
Det rikaste landet i världen har stora problem med att förse folk med boende. Också när tiderna är goda. 2017 hade USA en av de starkaste ekonomierna i världen, trots det hade 20 miljoner hushåll som hyrde sin bostad svårt att betala hyra, knappt varannan hyrestagare. Var femte hushåll som ägde sin bostad hade problem att betala.
Denna situation har förvärrats snabbt under coronakrisen. Så många som 20 miljoner hyrestagare kan komma att förlora sina bostäder fram till september i år. Det kan jämföras med att 10 miljoner människor förlorade sina hem under de åtta åren mellan 2006 och 2014.
Just nu hålls siffrorna nere tack vare att de federala myndigheterna förbjudit vräkningar, men det gäller bara ungefär en fjärdedel av alla som hyr sin bostad. Moratoriet är också tidsbegränsat och löper ut den sista augusti.