Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Luftattacker mot den egna befolkningen i Myanmar

Samtidigt som militären attackerar etniska minoriteter i Myanmar har andra delar av landet drabbats av översvämningar.

Amnesty international har samlat in bevis på urskiljningslösa luftattacker mot civila, också barn, i Myanmar (landet som tidigare hette Burma).

– Samtidigt som myndigheterna i Myanmar uppmanade människor att stanna hemma för att stoppa spridningen av COVID-19 brände militären ner hus och dödade civila i attacker som är att betrakta som krigsbrott, säger Nicholas Bequelin från Amnesty International.

Amnesty intervjuade under maj och juni representanter för befolkningsgrupperna Rakhine och Chin i delstaterna med samma namn. Konflikten har eskalerat sedan en beväpnad grupp, Arakan Army, med medlemmar från rakhine-folket attackerade polisposteringar i januari förra året.

Attackerna ledde till hämndaktioner från regeringen som sa sig vilja ”krossa” rebellgruppen, vilket i sin tur ledde till att tiotusentals människor tvingades på flykt. Fler än 30 civila dödades under regeringsattackerna i maj enligt FN. Under de senaste veckorna har ytterligare 10 000 människor tvingats från sina hem efter hårda strider och varningar om kommande militära operationer i området.

Offren för attackerna kommer främst från buddhistiska och kristna minoriteter, men medierna i landet har också rapporterat om våld mot människor som tillhör rohingya-folket.

Tortyr och terror

Det finns vittnesmål om att soldater från Myanmars armé har gripit civila efter att grundlöst ha anklagat dem för att tillhöra Arakan Army. Dessa har behandlats mycket illa och till och med torterats.

En kvinna berättar om hur hans man greps och misshandlades i fem dagar. Efter misshandeln har han nu svårt att andas.

– Han fick varken mat eller vatten. De sparkade honom och slog honom med gevärskolvarna i ryggen och sparkade honom i bröstet.

Soldater höll en kniv mot hans hals och tvingade honom att ”erkänna” sina kopplingar till AA. Han åtalades enligt en antiterrorismlag som har använts allt oftare de senaste månaderna också mot journalister som rapporterar från området.

Internet avstängt

Attackerna sker i områden där internet har varit avstängt i mer än ett år. Avstängningen har lett till att människor där har haft mycket svårt att få information om coronapandemin och om konflikterna i de drabbade områdena.

Ännu har den delen av landet inte drabbats av några allvarliga utbrott av sjukdomen, men fallen ökade i juni.

– Jag är orolig. Det går att gömma sig från krig i djungeln eller nånstans i närheten, men du kan inte gömma dig från ett virus, säger en man från området till Amnesty.

Att vara utan internet så länge jämför han med att vara både döv och blind samtidigt som ingen information om vad som händer kommer ut från de drabbade områdena.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV