Hudfärg, diskriminering på arbetsmarknaden och språkets betydelse
14/12 Onlineföreläsning om diskriminering på svensk arbetsmarknad. Marie Cham, utbildare i Länsstyrelsens projekt Vidga normen, presenterar huvudpunkter från Länsstyrelsens rapport om diskriminering av afrosvenskar på arbetsmarknaden.
Grön nudge som miljöpolitiskt styrmedel
14/12 Studieförbundet Näringsliv och samhälle, SNS, arrangerar digitalt seminarium om hur nudging (”puffning” i en viss riktning) kan påverka människor att agera mer miljövänligt.
Musikhjälpen för vård åt alla
14–20/12 En decembervecka om året sänder Sveriges radio dygnet runt för att lyfta fram en undanskymd mänsklig katastrof. Årets tema är Ingen människa ska lämnas utan vård, och programmet sänds från en glasbur på Gamla torget i Norrköping. Programledare är Brita Zackari, Farah Abadi och Felix Sandman.
Illegal jakt och jaktsabotage
14/12 Rovdjurscentret De 5 stora sänder den första delen i en webbinarieserie om illegal jakt och jaktsabotage. Webbinariet har skapats i samverkan mellan viltförvaltare, forskare och intresseorganisationer på initiativ av Länsstyrelsen Värmland. Bland programpunkterna finns ”Vad är jakt? Om historisk förändring i synen på jakt och vilt”, med idéhistorikern Karin Dirke, och ”Hur tänker en djurrättsaktivist?”, med sociolog Kerstin Jacobsson.
Årets VA-barometer
14/12 Vetenskap och allmänhet presenterar vid ett digitalt seminarium VA-barometern som undersöker allmänhetens attityder till vetenskap och forskare. Maria Gunther, vetenskapsredaktör Dagens Nyheter, Ann Lindberg, generaldirektör Statens veterinärmedicinska anstalt, samt Martin Bergman och Gustav Bohlin, utredare Vetenskap och allmänhet medverkar.
Hur mår den lokala journalistiken?
Institutet för Mediestudier presenterar Mediestudiers årsbok om hur det ser ut för den lokala journalistiken i Sverige. Digitalt seminarium där kulturminister Amanda Lind, SR:s vd Cilla Benkö, årsboksredaktören Gunnar Nygren och en rad mediepolitiker diskuterar rappporten.
20 år sedan Tjernobyl stängdes
15/12 I dag är det 20 år sedan elproduktionen upphörde i kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina. Avveckling och rivning är fortfarande i planeringsstadiet. Kärnkraftverket är mest känt för Tjernobylolyckan 26 april 1986, då reaktor fyra exploderade och radioaktivt avfall spreds över Europa.
Var ska studenterna bo?
15/12 Ett panelsamtal om hur situationen ser ut just nu, vilka utredningar och andra aktuella händelser som är på gång och hur utvecklingen ser ut framöver. Seminariet anordnas i samarbete med Stockholms universitets studentkår och Kungliga musikhögskolans studentkår.
Granskning: Statens arbete mot arbetskraftsexploatering
15/12 Riksrevisionen publicerar granskning om statens arbete mot arbetskraftsexploatering. Ett växande samhällsproblem och framför allt är det utländska personer som drabbas av till exempel oskäligt låg lön, långa arbetsdagar, farlig arbetsmiljö eller dåliga boendeförhållanden. Dessutom göder det annan kriminalitet, och kan leda till att seriösa företagare slås ut av att konkurrensen snedvrids.
Statens roll i kristider
15/12 IVA arrangerar ett digitalt seminarium om statens roll i kristider. Ska staten agera som ”försäkringsbolag” åt allt och alla under en kris? John Hassler, Gunnar Wetterberg, Annika Winsth, Nils Karlsson, Jens Henriksson och Karolina Ekholm medverkar.
Filosofika på tema hållbarhet
16/12 Organisationen Ung filosof bjuder in till filosofisk fika över Zoom, i dag på tema hållbarhet. Fikan leds av lärar- och filosofistudenter och görs i samarbete med studieförbundet Sensus. Deltagandet kräver inga filosofiska förkunskaper, men underlättas av ett nyfiket sinne.
Animal rebellion demonstrerar utanför riksdagen
17/12 Djurrätts- och klimataktivister i rörelsen Animal rebellion samlas coronasäkert på Mynttorget för att väcka politikers uppmärksamhet kring växtbaserad kost som ett sätt att minska vår klimatbelastning.
Akademi och aktivism
17/12 ABF i Uppsala län premiärvisar samtalsserien Akademi och aktivism, digitalt. Under seriens första samtal möter sociologen Mikael Svensson aktivisten Karin Bennemo under rubriken ”Den främlingsfientliga arbetarklassen och den toleranta medelklassen?”. Samtalsledare är Ylva Larsdotter.
Dom efter NMR:s demonstration i Göteborg
18/12 Hovrätten för västra Sverige meddelar dom mot hets mot folkgrupp med mera efter NMR:s demonstration i Göteborg 30 september 2017. Fem personer dömdes i tingsrätten för våldsamt upplopp, men alla som åtalats för hets mot folkgrupp friades. Både åklagaren och flera dömda har överklagat.
Dom om upplopp i Malmö
18/12 Malmö tingsrätt meddelar dom mot sex personer som åtalats för våldsamt upplopp efter koranbränning i Malmö i augusti.
Skolstrejk för klimatet
18/12 Skolstrejk för klimatet fortsätter runt om i landet, men i olika former. Små manifestationer med coronaavstånd eller genom att lägga upp bilder i sociala medier – det finns alla möjligheter att delta.
Internationella migrationsdagen
18/12 I dag uppmärksammas Internationella migrationsdagen.
Mänskliga solidaritetens dag
20/12 I dag är det Internationella mänskliga solidaritetens dag.
Childhoodpriset
21/12 World Childhood Foundation delar ut Childhoodpriset som ska lyfta personer som arbetar med barn och unga inom socialtjänsten.