Forskare har hittat 3 500 nya insektsarter i Sverige, många av dem unika. Det rapporterar P4 Blekinge.
För 18 år sedan gav regeringen kunskapscentrumet Artdatabanken i uppdrag att hitta och beskriva alla Sveriges arter, det Svenska artprojektet.
Bara bland insekter har forskarna hittat 3 500 nya arter i Sverige, varav 1000 är nya för världen, rapporterar P4 Blekinge.
– Det handlar om att fokusera på de grupper man vet är dåligt kända. Förutom insekter är det till exempel svampar och marina små ryggradlösa djur som lever i haven, säger Ulf Gärdenfors som jobbar på Artdatabanken till kanalen.
Även bland svampar och alger och det gjorts fynd. Men ett stort arbete kvarstår, innan alla arter är kartlagda, enligt Ulf Gärdenfors.
– Det är egentligen ingen som vet hur lång tid det tar. Det kommer ta flera decennier till antagligen, så vi hoppas regering och riksdag är fortsatt positiva till detta viktiga arbete, säger han.
Artdatabanken är en del av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. 2019 drabbades Artdatabanken av kraftiga nedskärningar med anledning av minskade anslag till Naturvårdsverket. Artdatabankens dåvarande chef Lena Sundin Rådström fann neddragningarna allvarliga, och sa då följande i ett pressmeddelande:
– Naturens resurser och den biologiska mångfalden är viktiga bidrag till vår välfärd – i form av mat, vatten, rening, pollinering, skydd mot översvämningar. Men det finns stora hot, till exempel habitatdegradering och främmande arter. ArtDatabanken arbetar med att ta fram underlag och verktyg för att hantera dessa hot. Har vi inte rätt naturvårdsverktyg kommer vi inte lyckas nå de nationella miljökvalitetsmålen, särskilt inte det om ett rikt växt och djurliv. Neddragningen är därför otroligt allvarlig.