Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Förtryck hindrar inte medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter

En demonstrant i Hongkong håller upp en uighurisk flagga under en protest .

Kritiserade länder som Kina, Ryssland, Kuba och Saudiarabien förväntas röstas in i FN:s råd för mänskliga rättigheter under tisdagen. Detta har fått människorättsorganisationer att vädja till EU:s medlemsstater att inte stoppa inröstningen.

Organisationen UN watch liknar det hela med att bjuda in dömda pyromaner att gå med i brandförsvaret.

Till The Guardian berättar den kinesiske dissidenten Yang Jianli, som är ordförande för Citizen power initiatives for China, att Kina har “krossat den politiska friheten i Hongkong”. 

– Om det fanns en FN:s råd för brott mot mänskliga rättigheter så skulle det vara mer rättfärdigat att rösta in Kina eftersom landet leder ligan i att bryta mot mänsliga rättigheter, säger Yang Jianli, enligt The Guardian. 

Kina har kritiserats för flera andra överträdelser mot de mänskliga rättigheterna, inte minst misstankarna om de stora omskolningslägren av muslimska uigurer i  Xinjiang-provinsen.

Öppet brev

Den brittiska Labour-politikern Lisa Nandy har krävt att Storbritannien stoppar utnämningen av Kina till rådet. I ett öppet brev till utrikesministern hävdar hon att behandlingen av uigurerna kan vara ett folkmordsbrott och att Kina knappast lever upp till grundkraven för att vara medlem i rådet. 

Londonbaserade organisationen The international observatory of human rights (IOHR) kritiserar också utnämningarna till FN:s råd för mänskliga rättigheter. Den skriver på sin hemsida att av de sexton nominerade länderna är det endast två (Storbritannien och Frankrike) som kan kategoriseras som “fria” sett till kriterierna uppsatta av forskningsinstitutet Freedom house, resten klassas som “delvis fria”.

IOHR räknar upp några av de brott mot mänskliga rättigheter som borde göra Kina omöjligt som medlem i rådet. Bland annat gäller det förvinnanden eller fängslanden av politiska motståndare, attacker mot journalister och nedtryckande av pressfrihet, kränkningar av den personliga integriteten genom social övervakning och förtryck av tibetaner och andra etniska och religiösa minoriteter.

IOHR anklagar också Kina för behandlingen av uigurerna och säger att Kina har fängslat över en miljon människor som har utsatts för tvångsarbete, steriliseringar, tortyr och mord.

Allt det här menar IOHR står i stark kontrast till FN:s råd för mänskliga rättigheters egna grundprinciper.

– Stater som gör grova överträdelser mot de mänskliga rättigheterna ska inte komma i fråga som lämpliga kandidater till rådet, skriver organisationen på sin hemsida. 

Skurkstater medlemmar

Även om alla medlemmar i FN deltar i rådet för mänskliga rättigheter så är det bara en del (47) som faktiskt får ta beslut. 
 
Att Ryssland kan röstas in i rådet för mänskliga rättigheter förvånar inte en av landets politiska dissidenter. Vladimir Kara-Murza har fängslats två gånger och är luttrad vid det här laget vad det gäller sammansättningen i rådet, säger han till The Guardian.  Inte minst sedan regimer som Saddam Husseins Irak och länder som Libyen har varit medlemmar tidigare.

– Vi är fortfarande förvånade över att Ryssland anses som en legitim kandidat. Det har bekräftats att Alexi Navalnyj förgiftades av ett militärklassat nervgift som skapats av ryska staten, vilket inte lämnar några tvivel att det är ryska säkerhetstjänsten som ligger bakom attacken.

– Om FN:s råd för mänskliga rättigheter ska ha någon betydelse så ska inte de värsta förbrytarna ges klartecken som medlemmar, säger Vladimir Kara-Murza, till The Guardian.

Kriget i Yemen

Saudiarabien var medlem i rådet så sent som 2019. Men bara förra månaden så kritiserade ett dussintal länder landet i rådet för allvarliga brott mot medborgarnas rättigheter och krävde ansvar för mordet på journalisten Jamal Khashoggi,  som mördades och styckades på det saudiska konsulatet i Istanbul 2018.

Human rights watch har också rapporterat om att den saudi.-ledda koalitionen fortsätter att begå krigsbrott och brott civilbefolkningen i Yemen, rapporterar Aljazeera.  Konflikten i Yemen har dödat över 100 000 människor och skapat världens värsta humanitära katastrof med över tre miljoner internflyktingar. Två tredjedelar är beroende av mathjälp för överlevnad. 

Kritiker menar att länder som dessa kan väljas in eftersom det pågår samtal och överenskommelser bakom stängda dörrar med liten insyn. Direktören för Human rights watch, Louis Charbonneau, skriver i ett meddelande att ”uppgjorda FN-val som den här förlöjligar själva betydelsen av ordet omröstning” rapporterar Aljazeera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV