Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Bangladesh inför dödsstraff för våldtäkt – Amnesty: ”Regressivt”

En aktivist i Bangladesh protesterar mot det sexuella våldet mot kvinnor utanför parlamentet i Dhaka.

Under måndagen godkände Bagladeshs kabinett ett lagändringsförslag som ändrar det högsta straffet för våldtäkt, från livstids fängelse till dödsstraff. Beslutet får nu kritik från människorättsorganisationen Amnesty International, som kallar det för ett ”regressivt steg”.

Lagändringen kom efter att en brutal gruppvåldtäkt som blev viral i sociala medier, utlöste stor ilska i landet och ledde till storskaliga protester under de senaste dagarna, både ute på gatorna och i sociala medier.

Den Bangladeshiska regeringen har mot bakgrund av protesterna pressats att göra mer för att förhindra sexuellt våld mot kvinnor i landet.

Låg anmälningsfrekvens

Minst 975 kvinnor och flickor i Bangladesh har utsatts för våldtäkter mellan januari och september 2020, enligt Ain o Salish Kendra, en bangladeshisk organisation för mänskliga rättigheter och rättshjälp, baserad i huvudstaden Dhaka.

Många människorättsorganisationer menar att de flesta våldtäkterna i Bangladesh aldrig blir anmälda då offren är rädda för att bli stigmatiserade om de anmäler förövarna. Att ytterst få förövare blir dömda, pekas också ut som en faktor till den låga anmälningsfrekvensen.

”Bangladeshiska kvinnor har fått nog av regeringens svåra misslyckande att ta itu med upprepade våldtäkter och sexuella övergrepp”, sade Meenakshi Ganguly, ordförande för Human Rights Watch i Sydostasien, i ett uttalande förra veckan, enligt CNN.

Inför dödsstraff

Efter de senaste dagarnas stora protester mot det sexuella våldet kom i måndags beskedet från regeringen om att man godkänt det lagändringsförslag om att våldtäktsmän kan bli dömda till döden. Tidigare kunde brottet som högst ge livstids fängelse.

Den nya bestämmelsen kommer att träda i kraft när den undertecknats av Bangladeshs president Abdul Hamid, vilket betraktas som en formalitet.

”Lagen kommer att vara avskräckande för sådana ökända brott medan vi samtidigt kommer att göra en helhetsansträngning för att påskynda rättegångsprocessen för våldtäktsmål vid berörda domstolar,” sade justitsieminister Anisul Huq, enligt den statliga nyhetsbyrån Bangladesh Sangbad Sangstha (BSS), skriver CNN.

Amnesty: "Avleder uppmärksamheten från bristen på verklig handling"

Beslutet om att införa dödsstraff för våldtäkt har bemötts med hård kritik från människorättsorganisationen Amnesty International. I ett pressmeddelande under tisdagen beskriver Sultan Mohammed Zakaria, forskare på Amnesty International Sydasien, beslutet som ett regressivt steg som avleder uppmärksamheten från bristen på verklig handling för att ta itu med den fruktansvärda brutalitet som bangladeshiska kvinnor utsätts för. I stället för att “hämnas” uppmanar han regeringen till att fokusera på att säkerställa rättvisa för offren, bland annat genom långsiktiga förändringar.

“Det innebär till exempel att se till att bangladeshiska kvinnor och flickor skyddas och att de känner sig säkra när de kommer fram och rapporterar brott. Förövarna måste åtalas och hållas ansvariga och straffriheten för dessa fruktansvärda brott måste ta slut – men genom rättvisa förfaranden och utan att använda dödsstraff. ”, säger Sultan Mohammed Zakaria.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV