Hur mycket går det att odla under en vanlig, enkel växtlampa? Jerker Jansson inleder i detta nummer av Syre ett enkelt test.
Syres läsare har vid det här laget kanske insett att jag gillar att experimentera. Det betyder inte att jag lyckas jämt. Tvärtom. Jag klantar och strular till det rätt ofta. Snarare experimenterar jag för att det är roligt och för att jag inte har så mycket emot att misslyckas. Men jag föredrar att inte slösa på för mycket prylar och pengar på mina infall.
Det här experimentet genomför jag med prylar jag redan har hemma. Det enda jag köpte var en påse jord. Jag blandar helst min egna, men nu vill jag inte testa jorden, utan en metod. Odling under en växtlampa av den svagaste sorten.
Jag valde ut några nyttoväxter som jag gillar, fyllde botten på en plastbunke med lecakulor och grus och monterade en växtlampa på 12 watt i en golvlampa. Sen fyllde jag några krukor med jord och sådde mina växter. Bordet som det hela står på står i lägenhetens mörkaste hörn. Eftersom det fanns plats för några krukor runt bunken fyllde jag på med ytterligare krukor och kommer säkert att fylla på med ännu mer växter.
Experimentet
Grejen med led-lampor är att de producerar mer av vissa ljusfrekvenser än andra. Medan en glödlampa brinner med allt den har går led-tekniken ut på att väja ut de frekvenser av ljus som behövs för ett visst behov och trycka ut mest av dem. Mycket av det ljus som produceras av andra ljuskällor kan vi inte ens se och mycket av det vi ser har en växt ingen nytta av.
Odling som innan led-lamporna krävde dyra, energikrävande och värmealstrande lampor kräver idag långt ifrån lika mycket. Men vi som odlar under lampor kör gärna med stora, kraftfulla apparater ändå. Jag brukar framförallt kombinera olika lampor för att skapa en bra belysningsmiljö för mins skyddslingar. Det sker inte direkt med vetenskaplig precision, utan jag fyller på med lampor tills det verkar funka.
Dessutom är en av idéerna med de svagare, billigare växtlamporna att de ska användas som stöd till växter som står lite mörkare till. När balkongodlingssäsongen till slut är över hamnar de växter jag vill övervintra inomhus i något fönster. Trots de korta dagarna får de växterna i alla fall några timmar hyggligt ljus per dag utom möjligtvis några veckor i december. Det ljuset vill jag undvika nu, men jag isolerar inte växterna helt. De nås inte av något direkt solljus. Det räcker.
Växterna
Problemet med att odla med mindre ljus är att veta vilka växter som klarar det. Växter som reagerar med att bli långa och smala i sin jakt på mer ljus funkar dåligt. Likaså de som vägrar växa överhuvudtaget. De flesta krukväxter vi har är utvalda eftersom de förutom att de gillar ungefär samma temperatur och luftfuktighet som vi har inomhus, men de är sällan grönsaker. Vanliga krukväxter växer långsamt istället för att bli ranka. Vilket är bra när det handlar om en prydnadsväxt, men jag vill kunna äta upp resultatet. Så jag valde några sorter som jag upplevt som enkla att odla i kruka.
Växterna fick inte vara för storvuxna, inte ta för lång tid att odla och de fick inte ha för stort rotsystem. Tillsammans med rimliga krav på ljusmängd ledde det mig till att välja ut sju sorters fröer som en första sådd.
I de sex krukorna i bunken sådde jag tatsoi, en asiatisk kålsort som växer snabbt, blandad sallad, ruccola, landkrasse, koriander och i en kruka ringblommor. Ringblommor är kanske inte mat även om de är ätbara, men jag älskar dem och vill se om det funkar. Tatsoifröerna kommer från egna plantor som fått gå i blom. Likaså de basilikafröer jag petade ner bland koriandern. Njutningen i att så egna fröer är onekligen en av de ljuvaste.
I den största krukan sådde jag morötter. Det låter kanske konstigt att odla morötter i kruka, men så sent som för några veckor sedan avnjöt jag och min sambo en hemodlad morot från en kruka. Det var bara ett frö som jag pillade ner någonstans, nu har jag valt en extra hög roskruka och har sått så att krukar förhoppningsvis blir full med morotsplantor.
Dessutom ställde jag dit ett par krukor med skott jag tagit från andra växter. En buskbasilika och ett par salvior. Basilikan har jag odlat själv, men salvian kommer från en kryddkruka från affären. Jag är sedan länge självförsörjande på dessa örter, men vill se om de nöjer sig med mindre ljus. Ärligt talat är jag skeptisk till basilikan. De ger lätt upp och dör när de inte får tillräckligt med ljus. Kanske är 12 W för lite.
Min förutspåelse
Jag vet så mycket som att växterna kommer att komma upp och att de kommer att bete sig hyggligt normalt till en början. Risken som finns är att någon art inte nöjer sig med ljuset. Det kommer att synas direkt. Den första grodden får panik och växer snabbt rakt upp för att hitta mer ljus och kan bli så lång och smal att den kollapsar under sin egen tyngd.
Alla arter jag har sått från fröer borde klara sig med ljuset de får, frågan är bara om resultatet blir en normal växt eller en med ljusbrist. Morötter verkar lulla på i sin egen takt, men de är de som oroar mig mest. Tatsoi är perfekt att odla tillsammans med mer ljuskrävande växter, de bildar en matta under högre växter som skyddar jorden från uttorkning och de producerar en skål blad då och då att käka. Frågan är hur de klarar sig nu?
Det kommer att ta några veckor innan fröerna har grott. Innan det blir någon form av liv i krukorna. Tills dess kommer jag säkert att hitta fler skott och fröer att testa, men utrymmet är begränsat. Även om en lampa lyser upp ett rätt stort område är det i mitten och nära lampan som det är bäst förhållanden. Med en så pass svag lampa som jag har valt handlar det om ett område som är mindre än bordet. Tror jag. Också det kommer att få sitt svar. Jag återkommer här på sidorna när det händer något.