En växt som lever på land behöver vatten och näring. Den får det normalt sett ur jorden. Men precis som växter som lever i vatten – allt liv kommer ju från havet från början – kan de flesta växter klara sig utan jord. De flesta växter tar stryk om själva plantan sänks ner under vatten, men deras rötter mår bra så länge som vattnet innehåller tillräckligt med syre. De allra flesta växter går att odla med hjälp av hydroponi, med rötterna nedsänkta i vatten med näringslösning i.
Det här är ett faktum som framförallt har utnyttjats av kommersiella odlare. Odling i vatten med näringslösning i för med sig en del fördelar jämfört med att odla i jord. I synnerhet om odlingen ska ske inomhus. Man behöver inte hantera en massa tung, smutsig jord. Skadedjur har svårare att etablera sig utan jord. Med rätt recept går det att optimera mängden näring som växten får. Dessutom går det att få in fler växter på mindre yta.
För hemmaodlaren är det oftast en kul grej, men för den som har liten yta att odla på eller har svårt att släpa hem jord kan odling i näringslösning vara ett alternativ. Tekniken är enkel, även om den kräver speciella kärl att odla i och speciella näringslösningar för ändamålet. En del blandar sin egen näring, men eftersom ett av problemen är att vätskan lätt jäser eller förstörs på annat sätt om den innehåller fel saker är det lika bra att köpa färdig. Den kostar inte jättemycket, men är inte vanlig i vanliga affärer för växter. På nätet finns flera svenska butiker som säljer utrustning för hydroponi däremot.
Metoden är enkel
Jag har ärligt talat inte koll på hela vetenskapen bakom, men för att en växt som odlas hydroponiskt ska överleva är det nödvändigt att se till att vätskan innehåller luft eller att rötterna får luft på nåt annat sätt. De mest avancerade systemen för hydroponi innebär att vätskan hela tiden cirkulerar för att vätskan ska luftas och för att näringslösningen ska ha samma egenskaper i hela systemet. Växternas rötter förstörs lätt om de inte får andas. Däremot behöver inte alla växter ha hela rotsystemet ovan vattenytan. De utvecklar två former av rötter. Luftrötter och vattenrötter.
Hydroponi är en relativt ung metod, men odlare har upptäckt att det inte behövs avancerade system för att odla utan jord. Tricket är att se till att en del av rotsystemet inte täcks av vatten. Den delen av rötterna utvecklar luftrötter som ser till att resten av rötterna överlever.
Det betyder att det går bra att odla i stillastående vätska om växten har lite avstånd till vattenytan. Vilket är en rätt bra grej.
Det finns en massa olika färdiga lösningar för vätskeodling nuförtiden. Med de bygger alla på samma enkla princip. Plantan växer i någon form av neutralt substrat i mindre krukor med många hål i och rötterna får söka sig ner i vätskan. Substratet kan vara lecakulor, mineralull, kokosfibrer eller till och med sand eller grus. Eftersom växten får all sin näring från näringslösningen är det viktigaste med substratet att det inte förstörs, ruttnar eller förmultnar.
Nätkrukor
Oftast används små nätkrukor, krukor med många hål i, bara några centimeter i diameter. Det går att använda lite vad som helst, rötter har en fantastisk förmåga att leta sig fram till vatten, men nätkrukorna är billiga och oftast bäst.
Sedan behövs någon form av behållare för näringslösningen. Också här finns en massa olika former av lösningar att köpa. Krukor som består av en ytter- och en innerkruka. Lådliknande behållare med lock med ett eller flera hål i, där krukor av en viss dimension sänks ner. Det spelar inte så jättestor roll hur behållaren ser ut, alla bygger på samma princip, men det är bra om den inte är genomskinlig, så att alger får svårare att utvecklas. Dessutom är det naturligtvis praktiskt om det går lätt att byta vätska trots att man har växter i behållaren.
Hemmafixarlösningar
Många bygger sina egna system för hydroponi. Det är ett bra sätt att spara pengar och innebär att odlaren kan anpassa systemet efter sina behov. Det viktigaste att tänka på när man experimenterar är att se till att det hela inte slutar med vattenskador. Jag gjorde många misstag i början genom att inte se till att behållaren för vätska var tillräckligt stark och stadig. Nuförtiden odlar jag bara hydroponiskt i relativt små behållare. Det känns säkrast så.
I princip går det att odla i alla former av burkar, flaskor eller liknande som rymmer någon liter vätska eller mer och som har en öppning som passar för en bra kruka. En annan variant är att borra eller skära hål i locket till en plastlåda.
Rötterna behöver lite hjälp
Det går att börja med fröer, sticklingar eller små plantor som dragits upp i jord. Eftersom rötterna behöver vätska för att klara sig måste antingen substratet hållas fuktigt tills dess att rötterna hittat ner i vattnet eller ha kontakt med vattnet från första början. Helst båda. Men med tiden minskar behovet av att hålla substratet fuktigt. Det är till och med en fördel om det inte är blött. Det minskar risken för alger.
Enklast är att ta en planta som redan har utvecklat rötter, öppna en mineralullskub, placera växtens bas så att rötterna hänger ner och sen placera det hela i en nätkruka så att roten hänger ner i växten. Sen är det bara att ställa plantan på ställen där du odlar växter i jord. I ett fönster eller under växtlampor. Utomhus är lite puligare och det finns sällan orsak att odla hydroponiskt utomhus. Där finns det ju redan jord.
Snabbväxande arter bäst
Växter som sallad och många örter som inte blir för stora är bra att börja med. Tomatplantor och liknande blir för stora för en liten burk eller petflaska. Dessutom är det enklast att hålla sig till arter som vuxit färdigt innan vätskan behöver bytas. Några månader brukar näringen räcka, stora växter suger mycket vatten och det kan behövas påfyllning då och då, vilket kan vara besvärligt med en stor planta.