Radar · Nyheter

Nej från Europadomstolen till vårdvägrande barnmorskor

Barnmorskan Ellinor Grimmark (t.

De två barnmorskor som av religiösa skäl inte velat utföra aborter får inget prövningstillstånd i Europadomstolen. En vinst för Europas alla kvinnor, tycker RFSU.

Den juridiska striden mellan barnmorskorna och de svenska landstingen har pågått i flera år. Barnmorskorna, en svensk och en norsk kvinna, har hävdat att deras religionsfrihet kränkts och att de diskriminerats när de uppgett samvetsskäl för att inte utföra aborter. Efter att ha fått avslag i svenska instanser överklagade kvinnorna till Europadomstolen, men nu kommer beskedet att de inte får något prövningstillstånd där, uppger Svenska Dagbladet.

Europadomstolen skriver i sitt beslut att det inte är något orimligt krav att barnmorskorna ska utföra alla sina arbetsuppgifter, och att religionsfriheten är proportionerlig och ”nödvändig i ett demokratiskt samhälle”. Domstolen skriver också att de båda kvinnorna vid sitt val av yrke har varit medvetna om vilka arbetsuppgifter som de förväntats utföra.

För RFSU är beskedet en tydlig markering:

– Vi hoppas att Europadomstolens beslut en gång för alla sätter punkt för abortmotståndarnas kampanj för vårdvägran i den svenska hälsovården. För det här handlar inte bara om två enskilda barnmorskors rätt att vägra genomföra vissa arbetsuppgifter, utan om en tydlig internationell agenda för att begränsa aborträtten. Erfarenheter från andra länder visar att samvetsklausuler hindrar kvinnor i praktiken från att få en lagstadgad abort utförd, säger förbundsordförande Hans Linde i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV