Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Brittiska arbetare dör oftare i covid än tjänstemän

En ny brittisk studie visar att säkerhetsvakter, taxichaufförer och vårdpersonal drabbas hårdare av viruset än andra yrkesgrupper.

En ny brittiskt studie visar att lågavlönade manliga arbetare löper större risk att dö av coronaviruset än högavlönade tjänstemän. Det brittiska facket kräver att virus ska ses som en arbetsmiljörisk.

Ny statistik från brittiska motsvarigheten till SCB, Office for National Statistics, visar att det är fyra gånger mer sannolikt att en man med ett låglönejobb avlider av viruset än att en manlig tjänsteman gör det. En kvinnlig vårdare löper dubbelt så stor risk att dö jämfört med en kvinna i tjänstesektorn. Office for National Statistics uppger att dödstalen för arbetarmän 21,4 av 100 000, jämfört med 5,6 för tjänstemän, enligt The Guardian.

Dödstalen i England och Wales under april har analyserat och en av slutsatserna är att dödligheten hos säkerhetsvakter, byggjobbare, taxichaufförer, städare, kockar, vårdare och maskinoperatörer är betydligt högre än hos högavlönade tjänstemän. Säkerhetsvakter är mest utsatta med ett dödstal på 45,7 per 100 000. Taxi- och privatchaufförer (36,4) och bussförare (26,4). Anställda inom handeln och industrin är också hårt drabbade med dödstal på 26,4 respektive 35,9, uppger The Guardian.

– Det är skrämmande. Om du är lågavlönad och jobbar under covid-19 krisen så löper du större risk att dö. Ministrarna måste nu gå tillbaka till sitt jobb med att ta fram nya säkerhetsrekommendationer så att arbetat kan bli säkrare, säger John Phillips, tillförordnad generalsekreterare för det stora industrifacket GMB, skriver Arbetet.

Arbetet uppger att nu hotar flera brittiska fackföreningar med att uppmana sina medlemmar att stanna hemma från jobbet om de inte garanteras att inte smittas.

Även världsfacket ITUC har pekat på att vissa yrkesgrupper drabbas värre än andra och kräver att covid-19 ska klassas som en yrkessjukdom. Genom att klassa covid-19 som en yrkessjukdom kan det, enligt ITUC, leda till att anställda får bättre skyddsutrustning och lättare omfattas av olika försäkringssystem, skriver Arbetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV