Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

10 miljoner barn riskerar att aldrig komma tillbaks till skolan

Aisha, som egentligen heter något annat, är en av den miljard barn som just nu inte går i skolan på grund av coronautbrottet.

En ny rapport från Rädda Barnen visar att coronapandemin slår hårt mot världens fattigaste och mest utsatta barn. Stängda skolor och budgetnedskärningar kan göra att närmare 10 miljoner barn aldrig kommer tillbaka till skolan igen.

”Cirka 10 miljoner barn får aldrig återvända till skolan – detta är en aldrig tidigare skådad utbildningskris och regeringar måste snabbt investera i lärande. Istället riskerar vi enorma budgetnedskärningar som kommer att få den nuvarande ojämlikheten explodera mellan rika och fattiga och mellan pojkar och flickor. Vi vet att de fattigaste, mest marginaliserade barnen som redan låg längst bakom, har drabbats av den största förlusten, utan tillgång till distansutbildning – eller någon form av utbildning – under ett halvt akademiskt år. ” säger Inger Ashing, VD för Save the Children, i ett pressmeddelande.

Just nu är 1 miljard barn runtom i världen hemma från skolan på grund av nedstängningar efter coronautbrottet. Rädda barnen uppskattar att omkring 500 miljoner barn inte har tillgång till distansundervisning och att många av de fattigaste barnen inte har läskunniga föräldrar som kan hjälpa dem. Det kommer att öka pressen på dem att läsa ikapp det de har förlorat, och därmed öka risken att de hoppar av skolan.

Den nya rapporten har uppskattat hur stora budgetnedskärningar som pandemin och den efterföljande recessionen kan innebära för barnen i några av de fattigaste länderna i världen. I ett mellanscenario uppskattar man att utgifter för utbildning kan minska med 77 miljarder dollar i dessa länder under de följande 18 månaderna. Ett värsta-scenario uppskattar så mycket som 192 miljarder dollar i minskade utgifter. Detta med följden att många barn kommer efter i skolan och kanske aldrig mer kommer tillbaka.

Det är främst i tolv redan fattiga länder som många barn bedöms ha extremt hög risk att inte återvända till skolan: i Västafrika, Centralafrika, Yemen och Afghanistan. Men i ytterligare 28 länder beskrivs många barn ha måttlig till hög risk att inte återvända.

I de mest utsatta länderna finns redan stora skillnader mellan rika och fattiga och pojkar och flickor. Dessa klyftor riskerar att fördjupas ytterligare, då flickor och barn från fattiga familjer tros drabbas hårdast. ”De står inför större risker att tvingas till barnarbete, och tonårsflickor riskerar särskilt könsbaserat våld, barnäktenskap och tonårsgraviditet, vilket ökar ju längre de är från skolan. Samma risker påverkar direkt deras förmåga att återvända till skolan alls. I kombination med den kraftiga minskningen av utgifter för utbildning kan covid-19-utbrottet vara ett grymt slag för miljoner barn”, skriver Rädda Barnen i pressmeddelandet.

En flicka från Etiopien, kallad Aisha, berättar i pressmeddelandet om sin vardag efter att skolan stängt. ”För tre månader sedan var saker mycket bra för mig. Jag tyckte om skolan i årskurs 6. När vi var i skolan lekte vi med våra vänner och lärde oss. Skolan brukade också förse oss med en måltid varje dag. Nu efter det här viruset kan jag inte gå i skolan och jag kan inte träffa mina vänner. Jag saknar min skola och mina vänner så mycket.”

Rädda barnen uppmanar regeringar att satsa på undervisning när skolorna nu åter börjar öppna upp. De uppmanar också långivningsinstitut att avbryta skuldåterbetalningar för låginkomstländer. Detta skulle kunna frigöra 14 miljarder dollar för investeringar i utbildning.

”Regeringar borde sätta barnens intressen framför långivares fordringar. Oavsett om de bor i ett flyktingläger i Syrien, en konfliktzon i Yemen, ett trångt stadsområde eller en avlägsen landsby så har alla barn rätt att lära sig, utvecklas, bygga en bättre framtid än vad deras föräldrar kanske haft. Utbildning är grunden för det, och vi har inte råd att låta covid-19 komma i vägen”, säger Inger Ashing.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV