Rökstenen i Östergötland är kanske världens mest kända runsten, som beskriver krigsbragder formulerade som gåtor. Men enligt en ny tolkning är budskapet en varning – för en annalkande klimatkatastrof.
För den som gillar gåtor har den fyra meter höga Rökstenen i Östergötland mycket att erbjuda.
Låt oss för det andra säga detta, vem som för nio generationer sedan förlorade livet österut men ändå härskar? Den djärve krigaren, männens hövding, red på hästen över horisonten i öster. Sitter nu, den främsta av de berömda, rustad på sin häst med skölden beredd.
Svaret på ovanstående gåta, i likhet med ytterligare fyra av nio frågor som ställs på den världsberömda stenen, är solen. Och viktigare än vad som utspelats på slagfälten är kampen mellan ljus och mörker, värme och kyla, liv och död.
Det har en tvärvetenskaplig forskargrupp landat i, med stöd från paralleller i andra fornnordiska texter samt ny arkeologisk forskning. Sistnämnda visar att Skandinavien innan stenen restes hade drabbats av sänkt medeltemperatur, svält och massdöd – och mycket pekar på att människorna kan ha fruktat mer av samma vara, enligt Bo Gräslund, professor i arkeologi vid Uppsala universitet.
– Innan Rökstenen restes inträffade flera händelser som måste ha varit mycket olycksbådande: en kraftig solstorm färgade himlen i dramatiska röda färger, skördarna drabbades av en extremt kall sommar, och senare skedde en solförmörkelse precis efter soluppgången. Det kunde ha räckt med en av de här händelserna för att väcka oron för en ny ”fimbulvinter”, säger han i ett pressmeddelande.
I vikingarnas folktro är fimbulvintern en tre år lång vinter som förebådade Ragnarök, alltså jordens undergång.
De fyra gåtor som inte leder till solen har Oden med krigare som svar, enligt forskarna. Olof Sundqvist, professor i religionshistoria vid Stockholms universitet, förklarar hur det hänger i hop:
– Vikingatidens maktelit såg sig som garanten för goda skördar. De skulle leda kulten som höll ihop den sköra balansen mellan ljus och mörker. Och till sist vid Ragnarök, skulle de kämpa med Oden i den sista striden för ljuset.
Parallellerna till andra fornnordiska texter har inte utforskats tidigare, menar Henrik Williams, professor med inriktning mot runologi vid Uppsala universitet:
– För mig har det nästan varit som att hitta en ny litterär källa från vikingatiden. Sveriges svar på den isländska Eddan!
Läs den svenska översättningen av Rökstenens text inklusive gåtornas svar här.