Travvärlden sörjer hästen Untilwemeetagain som föll ned död mitt under ett V75-lopp på Åbytravet i helgen. Nu riktar Hästvälfärdsgruppens Lollo Hernander skarp kritik mot banveterinärens uttalande om orsaken. ”Allvarligt sakfel”.
Cirka 400 meter före mållinjen kollapsade Untilwemeetagain, föll ihop och blev liggande. Det hände på Åbytravet i Mölndal i lördags under dam-SM, och i programmet V75 Direkt berättade man senare att hästen hade dött, skriver Göteborgs-Posten.
– Hästen fick känning i sitt hjärta, svimmade och fick hjärtkollaps. Det är en sådan grej som tyvärr händer ibland och det är något bakomliggande fel som man inte kan veta om att de har, sa banveterinären till tidningen Göteborgs-Posten.
På ATGplays film från loppet kan man se att Untilwemeetagain hamnar rejält efter, när mer än halva loppet återstår.
På frågan från GP om det finns risk att hästen pressats för hårt, svarade veterinären:
– Absolut inte. Kusken kände ganska tidigt att hästen inte var sig själv. Så hon lät den bara springa med. Så den var absolut inte pressad.
Hon sa också:
– Vi har haft hästar som har fallit ihop när de galopperat fritt i hagen också. Så det går inte säga att den pressats till detta.
Men enligt Lollo Fernander i det fristående nätverket Hästvälfärdsgruppen gör veterinären sig skyldig till allvarliga sakfel genom sina uttalanden.
Dolda infektioner vanlig dödsorsak
– Den vanligaste dödsorsaken bland travhästar som dödsstörtar är cirkulationskollaps till följd av dolda infektioner, samt akuta lungblödningar. Medfödda eller på annat sätt bakomliggande fel på hjärtat är inte vanligast, men anges nästan alltid som skäl i media – innan obduktion ens genomförts. Det är ett allvarligt sakfel och vi tycker att obduktionsrapporterna ska offentliggöras och att man inte ska uttala sig om dödsorsaken innan obduktion gjorts, säger hon.
Att hästar tvingas tävla fast de är sjuka, det är tyvärr inte särskilt ovanligt, enligt Lollo Hernander.
– Det är mycket vanligt. Varje tävlingsdag får ett antal hästar tio dagars startförbud efter loppen för att de presterat märkbart dåligt och är förmodat sjuka.
I intervjun i Göteborgs-Posten säger veterinären även att det absolut inte handlade om djurplågeri att låta Untilwemeetagain tävla.
På det svarar Lollo Hernander såhär:
– Vi har nog alla varit med om att vi varit tvungna att anstränga oss när vi är förkylda, till exempel vid en språngmarsch till bussen, och det är verkligen ingen trevlig upplevelse. Man får snabbt andnöd, känner sig svag och vimmelkantig. Det finns ingen anledning att tro att hästar som springer med infektioner i kroppen inte skulle uppleva samma obehag när de pressas att prestera över sin förmåga.
Sluta bortförklara dödsfallen
Hon tycker att vi måste sluta bortförklara dödsfallen inom travet med att de inte går att förebygga och att hästarna inte lider.
– Självklart går det att förebygga den stora förekomsten av infektioner och självklart ska inga hästar behöva springa när de inte är friska!
Enligt en intervju med kusken Sofia Adolfsson i Travronden kände hon att hästen inte mådde bra och hade bestämt sig för att avbryta loppet, men hästen föll ihop på väg ut från banan.
Fotnot: Texten har uppdaterats då en uppgift var fel. Tolv travhästar har inte dött i samband med lopp hittills i år utan sju. Fem av hästarna dog i samband med galopplopp.
Hästar fick startförbud i en tredjedel av travloppen
Hästvälfärdsgruppen har gjort en sammanställning av hur många travhästar som fick startförbud efter ett lopp år 2018.
Totalt kördes drygt 8400 travlopp i Sverige, och i drygt 2700 (ca en tredjedel) deltog minst en häst som inte var i tävlingsmässigt skick och fick tio dagars startförbud av djurskyddsskäl.
47 hästar fick mer än ett startförbud inom samma månad. Exempelvis startade hästen Betting Rebel i sex lopp under 2018 trots att han var halt.
Hittills har sju travhästar dött i samband med ett lopp i år. Antingen på banan eller genom avlivning efteråt på grund av skador.
En kartläggning som gjordes på uppdrag av Svensk Travsport visade att akut cirkulationssvikt och akuta lungblödningar var de vanligaste orsakerna till att travhästar plötsligt dog under travlopp under perioden 2000-2014. Dessa två dödsorsaker är starkt kopplade till varandra och ses ofta i kombination. 43 av 64 hästar som dödsstörtade dog av den anledningen.
Källa: Hästvälfärdsgruppen, Hästsverige