Europa håller andan medan vinterkylan kryper närmre. Och det är en ödslig vinter som väntar många européer – den nya vardagen stavas distansundervisning, stängda barer och inställda sportevenemang.
Med höstens ökade smittspridning tycks den europeiska kartan ritas om. Länder fragmenteras, delas in i olikfärgade zoner och kategorier beroende på smittläget just där.
Boendeort bestämmer rörelsefriheten och vilka nöjen som står till buds. I de allra flesta länder är det unga som både drabbas mest och beskylls för att ligga bakom ökningen.
I Frankrike, där över 15 000 nya fall rapporteras dagligen, är två tredjedelar av landet nu en så kallad röd zon.
På platser på den högsta nivån, bland annat Paris, måste barer hålla stängt, munskydd är obligatoriskt och folksamlingar får bestå av max tio personer. Och den ökade smittspridningen kan leda till än mer kraftfulla restriktioner, enligt premiärminister Jean Castex.
– Ingenting kan uteslutas, svarar Castex på Franceinfo radios fråga om tänkbara lokala lockdowns.
Italienska fester minimeras
Även i Storbritannien kan invånarnas vardag framöver komma att skilja sig åt beroende på landsände.
Under måndagen väntas premiärminister Boris Johnson presentera en ny plan för att sätta halt för de stigande smittsiffrorna, en där landets städer och regioner delas in i tre kategorier beroende på den aktuella situationen. Stängda pubar, kasinon och gym är några av de nya bud som tros vänta exempelvis Liverpoolborna, rapporterar The Guardian.
I Italien – initialt ett av de värst drabbade länderna i Europa – har de senaste dagarnas virustal toppat de svåraste dagarna i mars. Enligt ett regeringsdekret som nyhetsbyrån Reuters tagit del av får italienska bröllop och hemmafester snart max ha tio gäster, 15 på begravningar.
Detsamma gäller amatöridrotten – kontaktsporter med fler än sex deltagare sätts enligt dekretet på paus.
Tidig tysk stängning
Plötsligt stigande smittkurvor syns även i flera stora tyska städer, bland annat Berlin, Frankfurt och Bremen. Så långt har landet klarat anstormningen förhållandevis väl – men den nya ökningen innebär att samhällssystemen börjar få svårt att möta behoven, rapporterar BBC. Och en ny lockdown uppges bli ekonomiskt svårgenomförbar – reglerna kring sjuklön och statligt stöd i pandemitider är helt enkelt för generösa, enligt BBC:s reporter i landet.
– Det är nu vi bestämmer i vilket skick Tyskland kommer att ta sig igenom pandemin den här vintern, sade förbundskansler Angela Merkel i fredags, kort före beskedet om att barer, kaféer och restauranger i många städer från och med nu måste stänga klockan 23.
Skapar konflikter
Ett annan av Europas pandemisorgebarn är Spanien – landet med flest bekräftade fall i Europa i absoluta tal. På måndagen vårdades fler än 10 000 spanjorer med bekräftad covid-19 på sjukhus i landet.
Testkapaciteten varierar region till region, skriver BBC. Värst drabbat är regionerna Katalonien, Baskien, Aragonien samt Madrid, som nyligen förvandlats till landets största smitthärd.
Även i Spanien varierar restriktionerna mellan regionerna – i Katalonien hålls nattklubbar stängda medan invånare i vissa andra städer förbjuds helt att lämna sin stad. Regeringens hårdföra politik har på flera håll skapat konflikter med regionala ledningar.
Ökad smittspridning och tuffare restriktioner plågar även befolkningen i bland annat Nederländerna, Slovakien samt Tjeckien, där distansundervisning införts och restauranger och barer nu måste stänga klockan 20, enligt The Guardian.