Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Djurvänner vädjar till Stena Line: Sluta transportera kalvar!

Kalvar under en färjetransport.

200 000 irländska kalvar transporteras varje år över till kontinenten, bara tre veckor gamla. Totalt tar det upp till 29 timmar. Med en namninsamling försöker djurskyddsorganisationer få Stena Line att stoppa sina transporter.

(Texten uppdaterad fredag 13 november)”Vi som skriver under namninsamlingen uppmanar nu Stena Line att stoppa alla transporter till havs av kalvar från Irland till kontinenten så länge EUs djurtransportlagar inte följs. Vi kommer att bojkotta Stena Lines färjor tills företaget stoppar kalvtransporterna”, skriver flera europeiska djurskyddsorganisationer i ett upprop initierat av Svenska djurskyddsföreningen. Under mer än ett år har organisationerna försökt föra en dialog med rederiet kring transporterna. Uppropet har nu avslutats med totalt 22 882 underskrifter och ska lämnas över till  Stena line av Svenska djurskyddsföreningen, Eyes on Animals, Ethical Farming Ireland och L214.

Kalvarna får ingen mat – på 29 timmar

Svenska Stena line har hand om en stor del av transporterna av de 200 000 kalvarna. Om Stena line slutar, kan de vara ett gott exempel för övriga färjeföretag, menar de europeiska organisationerna, bland annat Svenska djurskyddsföreningen.

Det olagliga ligger i att de nyfödda kalvarna, bara tre veckor gamla, ska få mat (mjölkersättning) åtminstone var artonde timme. Detta enligt EUs djurtransportförordning 1/2005. Det får de inte, enligt organisationerna, bara vatten. De  konstaterar samtidigt att redan EUs intervall är väldigt långt. Enligt den svenska djurskyddslagen till exempel, ska kalvarna få mat minst var åttonde timme.

Stena line slår ifrån sig

Men Stena Line slår ifrån sig kritiken när Syre ber om en kommentar.

– Stena Line är en av flera färjeoperatörer och är licensierade för dessa transporter som är godkända och övervakas av irländska myndigheter. Vi tar djurens välfärd under transporten med oss på största allvar och följer alla de riktlinjer som finns från det irländska jordbruksdepartementet DAFM (Department of Agriculture, Food and the Marine) som också övervakar oss och de transportföretag som står för transporterna.

Stena line uppmanas att sluta med de långa kalvtransporterna. Men företaget vill inte lyssna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Vi accepterar inte några som helst överträdelser av de regelverk som finns kring hantering av djur. Om överträdelser kommer till vår kännedom inom vår del av transportkedjan tar vi direkt kontakt med aktuell transportör och DAFM som är kontrollerande myndighet, svarar en talesperson för Stena line.

Men vad säger ni om att kalvarna inte får mat under färden, stämmer det?

– Vi kommenterar inte dessa uppgifter specifikt då transporterna sker enligt gällande irländska regler (som är EU-medlemmar). Vi är licensierade för transporterna som sköts av transportföretag ombord på våra färjor och det hela övervakas och inspekteras av Irländska myndigheter enligt tidigare statement.

Stena line som har huvudkontor i Göteborg har drabbats hårt av coronakrisen och tvingats varsla mer än tusen medarbetare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV