Nedstängning av internet försvårar för demonstranterna som protesterar mot söndagens val i Belarus. Alexander Lukashenko hävdar att det handlar om en attack från utlandet, medan människorättsorganisationer menar att det är ett uppenbart sätt att försöka tysta oppositionen.
Sedan valdagen är internet till stor del nedstängt i hela Belarus. Även om sittande presidenten Lukashenko hävdar att det beror på en cyberattack från utlandet så möts det av skepticism från såväl IT-experter som förespråkare för mänskliga rättigheter.
Det finns flera vittnesmål som istället beskriver hur vissa företag blev varnade i förväg om att en nedstängning var på gång.
”Jag tror att alla förstår att det orsakas av regeringen, men operatörerna vill inte erkänna det offentligt,” sa Franak Viačorka, en journalist i Minsk, till tidningen Wired. ”Det är som att ingen vet vad som händer. Ingen vill ta ansvar. ”
Nedstängningen har inneburit svårigheter för demonstranter att organisera sig i sina protester mot söndagens val, som de menar varit riggat då den sittande presidenten fick 80 procent av rösterna.
De flesta sociala medier och appar fungerar inte, och demonstranter har fått förlita sig på några populära bloggare på Telegram-kanaler som lyckas filtrera genom blockaden, skriver Tidningen The Guardian. Dessa är många gånger anonyma och belägna utanför landet och föreslår mötesplatser för demonstrationer och delar videor på protester och nyheter.
En av de största grupperna på Telegram är Nexta, som följer protesterna i detalj, och som har fått hundratusentals nya följare sedan valdagen, uppger Reuters. De skriver vidare att även dessa grupper bara fungerar sporadiskt, då internet emellanåt är totalt nedstängt i hela landet.
”De har gjort detta speciellt så att människor inte kan publicera information och prata om vad som händer i Belarus,” sade Veronika Tsepkalo, en allierad till oppositionsledaren Tikhanovskaya, till The Guardian.
Hon berättar vidare hur hon under en resa till staden på måndag inte kunnat nå varken Tikhanovskaya eller Maria Kalesnikava. ”Det finns inget internet – du behöver gå via ett VPN. Även telefonerna fungerar knappt. ”
Även många VPN, virtuella privata nätverk, som ofta används för att komma runt internetavbrott eller censur, har slagits ut, skriver Wired.
Internetavrott har blivit vanligare i många länder på senare tid. Bara i år har länderna Burundi, Guinea, Togo och Venezuela stört plattformar på sociala medier under sina val eller natten innan.
”Tyvärr har politiken för avstängning av internet fått ökad popularitet över hela världen”, säger Lukasz Olejnik, en oberoende forskare och konsult inom cybersäkerhet till Wired. ”Fler och fler regeringar antingen har eller vill få en sådan förmåga, och det är tekniskt möjligt att skapa nätverk på sådana sätt som tillåter detta.”
Nu har över 50 människorättsorganisationer skrivit ett öppet brev till tre av FN:s särskilda rapportörer för mänskliga rättigheter. De menar att det hela bryter mot internationell lag och att rapportörerna snarast bör uppmana regeringen i Belarus att ”avstå från att utvidga praktiken med godtycklig störning av rätten till yttrandefrihet online och respektera det internationella lagförbudet för godtyckliga avstängningar av internet och innehållsbegränsningar på internet”.
På fredag kommer EU:s utrikesministrar att hålla ett extrainsatt möte där man bland annat kommer att diskutera riktade sanktioner mot Belarus.
– Jag tycker absolut att vi måste överväga att utöka riktade sanktioner. Det gäller mot dem som bär ansvaret för våldet mot demonstranterna, för valfusket och som har varit involverade i att valprocessen och valet inte har blivit fritt och rättvist, säger utrikesminister Ann Linde till Sveriges Radio.