Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Hbtq-personers rättigheter under attack – nu ska EU ta fram en plan

Attityderna till hbtq-personer skiljer sig kraftigt åt mellan olika EU-länder, enligt Eurobarometern från 2019.

Hbtq-fria zoner och stopp för att ändra juridiskt kön. Det går bakåt för hbtq-personers rättigheter i flera EU-länder. Nu hoppas RFSL att den hbtq-strategi EU ska ta fram får effekt. ”Det är ett stort steg”, säger ordföranden Deidre Palacios.

Den högerpopulistiska våg som svept över Europa har haft svåra konsekvenser för hbtq-personer, enligt RFSL:s förbundsorförande Deidre Palacios. Inte minst gäller det delar av Öst- och centraleuropa.

– Vi ser definitivt en tillbakagång i länder med högerpopulistiska regeringar som Ungern och Polen. Hbtq-personer betraktas som ett hot mot både nationen och kärnfamiljen, säger hen.

I dag, onsdag, lägger EU-kommissionen fram en strategi för att stärka rättigheterna för hbtq-personer och motverka diskriminering.

Deidre Palacios hoppas EU särskilt tar tag i situationen för transpersoner, det vill säga personer som inte identifierar sig med det kön som man tilldelats vid födseln. En annan grupp som hen anser behöver uppmärksammas är intersexpersoner, det vill säga personer som biologiskt inte är av entydigt kvinnligt eller manligt kön. Båda grupperna har drabbats av den lag som klubbades i Ungern i våras och som förbjuder ändring av juridiskt kön.

– Det är ett mycket hårt slag mot transpersoners och intersexpersoners rättigheter, säger Deidre Palacios.

Hen önskar att EU nu slår fast rätten att ändra juridiskt kön. Att sätta stopp för tvångssteriliseringar av de som gör kirugiska könskorrigeringar är en annan viktig fråga, anser Deidre Palacios. Finland finns – till skillnad från illa ansedda Polen och Ungern – bland en handfull EU-länder som fortfarande steriliserar de som genomgår en könskorrigering.

"Bra att EU sätter ner foten"

Ett annat uttryck för en reaktionär utveckling de senaste åren är de ”hbqt-fria zoner” som utropats i Polen. Dessa har bland annat inneburit att städer förbjudit skolor att informera om annan sexualitet än heterosexualitet.

– Både staten och katalska kyrkan hetsar mot hbtq-personer och utmålar dem som ett hot, konstaterar Deidre Palacios.

Hen är glad över att en hbtq-strategi nu ska tas fram. Dessutom hoppas hen på det förslag som nu behandlas om att EU-pengar ska villkoras med respekt för demokratiska principer.

– Det är bra att EU sätter ner foten och markerar att man måste följa demokratiska värden, säger hen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV