Radar · Integritet

Forskarkritik mot utredning om narkotikapolitiken

Socialminister Lena Hellengren (S) får kritik av forskare i socialt arbete.

Den kommande utvärderingen av narkotikapolitiken måste omfatta kriminaliseringen av narkotikabruk. Annars kan utredningen beskrivas som riggad och seriösa forskare kommer inte vilja delta. Det menar forskare i socialt arbete.

I mitten av februari uppmanade ett enigt socialutskott i riksdagen regeringen att utvärdera narkotikapolitiken. Dagen efter meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att kriminaliseringen av narkotikabruk inte ska ingå i den utredning hon tillsätter. Att det är olagligt att använda all narkotika menar hon är skälet till att svenska ungdomar testar narkotika i mindre utsträckning än unga i många andra europeiska länder.

Detta ifrågasätts av Björn Johnsson och Petter Karlsson, båda forskare i socialt arbete, i en debattartikel i Dagens samhälle. De pekar på att andelen ungdomar som testat narkotika var som lägst 1987, året innan kriminaliseringen. Då uppgav tre procent av niondeklassarna att de provat narkotika, 1999 var motsvarande siffra nio procent.

Forskarna uppmanar nu socialministern att tänka om:

”Att utesluta kriminaliseringen av narkotikabruk från den kommande utredningen vore ett allvarligt misstag som skulle låta viktiga frågor förbli obesvarade. Vi tvivlar dessutom på att några seriösa forskare kommer att vilja delta i en riggad utredning”, skriver de.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV