Skyddsombud har hittills gått in och stoppat arbetet på olika arbetsplatser fler gånger i år än under hela 2019. Den vanligaste anledningen har haft att göra med coronapandemin, rapporterar tidningen Arbetet.
När det finns risk för omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har skyddsombud rätt att avbryta arbetet. Det kallas för skyddsombudsstopp.
Arbetsgivaren får sedan ta ställning till det och eventuellt vidta åtgärder. Om arbetsgivaren inte håller med om problemen, får Arbetsmiljöverket avgöra om det ska vara ett fortsatt arbetsstopp eller inte.
Hittills i år har det skett ett hundratal skyddsstopp, det vill säga ett trettiotal fler än under hela förra året. De allra flesta av dem, 80 fall, har att göra med coronaviruset, visar Arbetsmiljöverkets siffror.
Förra året var det elbranschen och äldreomsorgen som hade flest skyddsstopp. I år är det framför allt i vård- och omsorgsbranschen, plus i transportsektorn som skyddsombud har stoppat arbetet, oftast av coronarelaterad anledning.
Av hundratalet skyddsstopp hittills i år har närmare hälften handlat om tillgången på personlig skyddsutrustning inom vård och äldreomsorg.
Krav på ansiktsvisir och vätskeavvisande munskydd – det är krav som Arbetsmiljöverket ställt vid flera tillfällen. Däremot har myndigheten sagt nej till begäran om andningsskydd, enligt tidningen Arbetet.