Prenumerera

Logga in

Radar · Miljö

Kampanj uppmanar EU att höja klimatmålet för 2030

Push Sverige vill se ambitiösare klimatmål för EU.

Som en sista chans att påverka EU:s utsläppsmål överlämnades en namninsamling med över 4 000 underskrifter till Stefan Löfven igår – för att förmå Sverige att bidra till att skärpa klimatmålet för 2030.

För att ligga i linje med Parisavtalet bör EU:s utsläpp minska med minst 65 procent till 2030. Men EU:s politiker har så här långt inte velat anta ett så pass ambitiöst klimatmål. EU-kommissionen förslag ligger på 55 procent och parlamentets utsläppsmål landade på 60 procent.

I dag möttes Europeiska rådet för att besluta om sin position. In i det sista försökte kampanjgrupper påverka det mäktiga EU:organet att lägga sig högre.

"Det vore oacceptabelt"

I den namninsamling som skickades in till regeringen var aktivisternas budskap tydligt – 55 procent är långt ifrån tillräckligt. Man var också kritiska till att det i kommissionens 55 procents förslag ingår kolsänkor. Något som i realiteten skulle sänka de faktiska utsläppsminskningen med ett par procentenheter.

”Det vore helt oacceptabelt och vi kräver därför att svenska regeringen skickar ett klart och tydligt besked att vi inte kan fuska med siffrorna så här,” skriver kampanjen.

Robin Holmberg som är ordförande för Push Sverige säger att de tog initiativet till namninsamlingen, med bakgrund av att forskningen är tydlig med att det närmste årtiondet är avgörande för om Parisavtalet ska kunna nås.

– Vi har bara till 2030 på oss innan det går åt pipsvängen, det är massor människor runt om i världen som lider av de klimatförändringar som pågår. Därför måste EU visa vägen, det är nu eller aldrig det gäller.

Europeiska rådet kom överens i natt om att lägga sig på kommissionens förslag, nu väntar förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen, innan ett slutgiltigt utsläppsmål antas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV