Trängsel på stränder och badplatser tyder på att färre följer restriktionerna – framför allt bland unga. Samtidigt ökar coronafallen i åldersgruppen. Man kanske har tröttnat lite på att det pågår en pandemi, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.
Tiotusentals badsugna svenskar flockades på stränder i helgen. Larm om trängsel på Västkusten och i Skåne duggade tätt och särskilt en grupp stack ut, enligt smittskyddsläkare.
– I helgen hade vi 45 000 människor på stranden i Tylösand. När vi själva var ute så såg vi att vuxna människor var angelägna om att hålla avstånd, men bland ungdomar var det väldigt trångt och man hängde i klasar, säger Mats Erntell, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Halland.
Kan bli svårt sjuka
Samtidigt ökar antalet coronafall i åldersgruppen. Statsepidemiolog Anders Tegnell sade förra veckan att unga ”känner sig allmänt odödliga”, men påminde om att även de kan bli svårt sjuka. Mats Erntell ser samma trend i Halland.
– Sedan den 29 juli har vi sett en ökning av positiva provtagna fall, och åldergruppen 20–29 år ökar mest. En tredjedel av alla nya fall i augusti tillhör den gruppen. Vi hör också i våra samordningsmöten med länsstyrelsen, polisen och kommunen att det blir trängsel i den här åldersgruppen, säger han.
TT: Har folk blivit sämre på att följa rekommendationerna?
– Folk och folk. Yngre i alla fall.
Ökande trend
På Kämpingestranden i skånska Höllviken slogs det besöksrekord i helgen med över 10 000 gäster, rapporterar Kvällsposten. I regionen har man samtidigt sett en ökande trend i antalet nya fall. Något som delvis kan bero på ökad smittspårning, men också på att folk slappnat av för mycket. Under de senaste fyra veckorna har 20–29-åringar stått för nästan 30 procent av alla nya fall i Skåne.
Visserligen kommer ökningen från låga nivåer jämfört med i våras, men Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, kallar det ändå ”en varningsflagga”.
– Det är viktigt att fortsätta hålla avstånd, inte bara på stränderna utan i allmänhet. Det kan vara så att det finns en tendens att man har börjat släppa på det bland befolkningen, säger han.
– Det är inte bara själva strandvistelsen som är problematisk. Det kanske är en större risk i kollektivtrafiken på väg till stranden om det blir överfullt där.
Tandlöst med fler restriktioner
Även i Västra Götaland ökar fallen bland unga.
– Det är en i normalfallet ung och frisk grupp, så man kanske inte är så oroad över att själv bli smittad. Kanske har man också tröttnat lite på att det pågår en pandemi och tar större risker, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, och tillägger:
– Yngre blir ofta inte svårt sjuka, men de kan däremot smitta andra som kan bli det.
Ingen av de tre läkarna tror att utökade restriktioner hade hjälpt. Snarare handlar det om att kommunicera och understryka vikten av de restriktioner som redan finns, menar de.
– Jag tror inte att vi kan åstadkomma något annat med hjälp av polis eller genom att spärra av stränderna. Då träffas ungdomarna på andra ställen, säger Mats Erntell.
Fakta: Ordningslagens omfattning
Förbudet mot att samla fler än 50 personer gäller inte stränder och badplatser, utan endast aktiviteter som kan klassas som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar.
Det innefattar bland annat teaterföreställningar, bio, konserter, tivolin, idrottsevenemang, danstillställningar, marknader, gatufester, festivaler, demonstrationer, föreläsningar, religiösa sammankomster och mässor.
Dessa tillställningar regleras av ordningslagen, vilket gör att arrangörer riskerar att dömas till böter eller fängelse i högst sex månader om förbudet bryts.
För övriga miljöer och verksamheter där många människor samlas gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som dock inte är lagstadgade.
TT