Hur kan man hjälpa till om man misstänker att en kollega är på väg att springa in i väggen? Hur konfronterar man på rätt sätt? Dan Hasson, forskare på Karolinska Institutet, ger svar.
Något står inte rätt till. Din kollega stressar plötsligt fram genom arbetsdagarna, ser konstant trött ut, verkar tankspridd. Humöret sviktar och irritationen ligger nära så gott som hela tiden. Du blir orolig, tänker ”jag vill hjälpa”. Frågan är ju bara, hur gör man det på rätt sätt?
– Ansatsen bör vara att man tar upp det på ett sätt som inte samtidigt kan upplevas som kränkande, säger Dan Hasson, stress- och arbetsmiljöforskare vid Karolinska Institutet, till facktidningen Arbetsliv.
– Helst ska man hjälpa personen att själv vilja gå i rätt riktning, men det är inte alltid så enkelt med tanke på att många som är nära väggen vägrar ta emot hjälp, fortsätter han.
Undvik pekpinnarna
Till arbetsmiljötidningen Arbetsliv ger Dan Hasson en rad tips på hur man kan bära sig åt som chef och medarbetare innan kollegan rusar in i väggen. Här följer fem av dem:
1) Kom inte med pekpinnar. Visa omtanke istället för att förmana och riskera skuldbeläggning. Ambitiösa personer har ofta en tendens att kritisera sig själva. Om man till exempel påpekar att kollegan stressar upp sig i onödan kan det upplevas som ytterligare kritik.
2) Hjälp din kollega att prioritera bland arbetsuppgifterna. Kanske finns det något som kan plockas bort, vänta eller fördelas bland flera?
3) Informera om det stöd som finns internt, till exempel företagshälsovård.
4) Ta själv hjälp av företagshälsovården om hur du kan gå till väga för att hjälpa din kollega.
5) Tipsa om olika stresshanteringsmetoder. Det finns massa alternativ – motion, meditation, massage, psykoterapi, coachning med mera. Men tänk också på att metoderna ibland kan motverka sina syften. Ofta kräver det tid, vilket kan leda till mer stress. Känn av intresset hos kollegan.