Arealen natur som ges skydd minskar och Sverige lever inte upp till FN-målen. Enligt miljöminister Isabella Lövin är det fjolårets högerbudget som bär skulden.
Det finns sammanlagt 5 100 naturreservat i Sverige, det vill säga naturområden som anses särskilt värdefulla och som därför långsiktigt skyddas av myndigheter eller markägare. Under 2019 fick Sverige 181 nya reservat som täcker en yta på över 45 000 hektar. Det är färre än hur många naturreservat som bildades de två föregående åren.
Enligt de mål som Sverige ålagt sig att leva upp till ska 17 procent av all sorts natur skyddas, men det är enbart kalfjäll och skog som inte kan brukas som har större skydd än så, vilket lämnar gammal skog, våtmarker och sandmarker i ett prekärt läge. Miljöminister Isabella Lövin säger till Natursidan att det är nödvändigt att agera och att stora insatser har gjorts.
– Faktum är att vi redan hade nått målet om det inte varit för den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna drev igenom för 2019. Det var olyckligt, och säger något om skiljelinjerna i svensk politik när det gäller naturvården.
Ministern menar vidare att det behövs ytterligare insatser och att skyddet bör göras mer representativt.
– Nu pågår arbetet med att ta fram nya internationella mål om biologisk mångfald, vilka ska beslutas i höst. Sverige arbetar för att de nya målen ska vara ambitiösa och tydliga, utan att ambitionerna i de nuvarande målen sänks. De internationella åtagandena om biologisk mångfald är oerhört viktiga att nå, säger Isabella Lövin till Natursidan.
Katarina Andersson