Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Förenade arabemiraten erbjuder Somalia sjukhus mot soldater

En ung flicka håller upp Förenade Arabemiratens flagga under en protest i staden Aden för ett självständigt Sydjemen, september 2019.

Somalia ska ha blivit erbjudna finansiering av ett sjukhus i huvudstaden Mogadishu mot att landet skickar soldater till kriget i Jemen – något landet avböjt. Erbjudandet kom från Förenade arabemiraten, rapporterar Middle East monitor. 

Sjukhuset Sheikh Zayed i den somaliska huvudstaden Mogadishu har under en period varit stängt. Det finansierades fram till 2018, då det tvingades stänga, med medel från Förenade arabemiraten – som nyligen ska ha erbjudit sitt stöd för att kunna öppna upp det igen. Det var då en del av ett diplomatiskt spel mellan de båda länderna, skriver Middle East Monitor.

Men erbjudandet om att öppna sjukhuset kommer inte utan motkrav: Förenade arabemiraten vill att Somalia skickar soldater till krigets Jemen i utbyte, rapporterar Middle East Monitor. Somalia News rapporterade först om händelsen. Förenade arabemiraten är ett av många länder som är inblandade i den blodiga och internationella konflikten i Jemen.

Somalia ska enligt uppgifter till Middle East Monitor ha avböjt och kallar erbjudandet för ”löjligt”. Förenade arabemiraten ska också ha sagt att de erkänner den strategiskt viktiga ön Socotra, som officiellt tillhör Jemen, som somaliskt territorium.

– Somalier är inte billiga verktyg som används för att genomföra dina krav (…) Jemen är en broder och ett grannland och har sin egen suveränitet och värdighet. Världen vet att Socotra är jemenitiskt land och att det har varit det sedan forntiden, säger Ahmed Issa Awad, Somalias utrikesminister.

Svensk export till komplicerad konflikt

Konflikten i Jemen är både mångårig, blodig och komplicerad. Förenade arabemiraten har vid flera tillfällen påstått att de dragit sig ur från den stridande, saudiledda koalitionen som officiellt vill att president Abdrabbuh Mansur Hadi ska kunna återta kontrollen över landet. Hadi spenderar under pågående krig mycket tid i exil i Saudiarabien. Förenade arabemiraten har också kopplats till STC, Southern Transitional Council, som vill se ett fritt och självständigt Sydjemen med Aden som huvudstad.

Sverige levererade i våras radarsystemet Globaleye, tillverkat av Saab, till Förenade arabemiraten. Detta trots ett  regelverk som svenska politiker ofta hävdar är ett av världens striktaste, demokratikrav för export och en lagstiftning som i grunden förbjuder export. Reglerna har de senaste åren skärpts, och skrivelser om kriget i Jemen och export till länder som för krig där finns i januariavtalet, punk 70. Men det stoppar inte redan pågående affärer.

Svenska vapen och krigsmateriel har tidigare bekräftats användas i konflikten i Jemen, bland annat radarsystemet Erieye från Saab, fartyg från Swedeship och kanoner från BAE Bofors.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV