Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Bris: Barn lever med ångest under pandemin

Magnus Jägerskog, generalsekreterare för BRIS, säger att situationen under pandemin är påfrestande och att många barn mår dåligt.

Under pandemin har många barns liv präglats av ångest, visar en färsk undersökning som Bris genomfört. ”Den här situationen är påfrestande och många mår dåligt”, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.

När Bris, Barnens rätt i samhället, undersökte vilka sökningar som gör att barn klickat sig vidare till organisationens sajt förra året var det ”hjälp”, ”mobbad i skolan” och ”panikångest” som låg i topp.

I år är det ångest som är den i särklass vanligaste sökningen. Den har ökat med 218 procent. Även sökningar om ätstörningar och dåligt mående ligger högt.

Påfrestande situation

– Det här året har inte varit som något annat år. Hela samhället påverkas och barn påverkas i hög utsträckning. Det återspeglas i de sökningar som barn gjort och som fått dem att klicka vidare till Bris, säger Magnus Jägerskog.

Han pekar på att många kontaktytor som barn har i vanliga fall under pandemin dragits in, vilket lett till att ensamheten ökat. Det är något som märks i sökningarna, eftersom många sökt på ”hur skaffar man vänner”, och det är något som ofta kommer upp i Bris stödverksamhet.

Men det är framför allt ångesten som sticker ut.

– Det märker vi också väldigt tydligt i våra stödkanaler och våra samtal med barnen. Den här situationen är påfrestande och många mår dåligt. Det är viktigt att stanna upp och se, och förstå, det här. Vi befinner oss mitt i en pandemi och den är inte på något sätt slut, säger Magnus Jägerskog.

Bris ser att barn som redan före pandemin mådde dåligt, eller befann sig i en utsatt situation exempelvis med våld i hemmet eller led av psykisk ohälsa, nu mår ännu sämre.

– Det är viktigt att vi vuxna reagerar och gör orosanmälningar om barn verkar fara illa. Det är viktigt att våga fråga hur barn mår, att bry sig. Vi är alla medmänniskor och det kan vara bra att ha ett lite mer lyssnande öra i trappuppgången om man misstänker att barn far illa. Där har vi alla en uppgift.

Fler kontakter

Om barn kontaktar Bris i en allvarlig situation lotsas de ofta vidare. Men Bris kan också hjälpa barnet vidare på ett mer konkret sätt om barnet väljer att kliva ur sin anonymitet.

– Bris är en professionell stödverksamhet med socionomer, psykologer och kuratorer som då kan agera på uppdrag av barnet.

När budskapet är att vi ska hålla avstånd till våra medmänniskor tycker han att det är extra viktigt med ett lättillgängligt digitalt stöd.

– Vi har aldrig genomfört så många kurativa kontakter med barn någonsin, som vi kommer att ha gjort i år.

Fakta: Bris – Barnens rätt i samhället

Barnens rätt i samhället (Bris) är en barnrättsorganisation dit barn kan vända sig anonymt för att få hjälp och stöd. Alla barn som hör av sig får prata med en utbildad kurator.
Snittåldern för dem som ringer är 14 år. Åtta av tio är tjejer.
Det går att ringa och mejla till Bris, men också att chatta via sajten. De allra flesta kontakterna görs via chatten.
Bris har funnits sedan 1971 och bildades först med målet att få förbud mot barnaga i Sverige.
Bris erbjuder också gruppstöd exempelvis till barn som flytt till Sverige, familjehemsplacerade barn och barn som förlorat en förälder i självmord.
Källa: Bris

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV