Svart arbetskraft, personer som bor på jobbet och potentiella offer för människohandel. Det hittade åtta myndigheter när de gjorde oanmälda kontroller på 150 företag. I vissa fall var arbetsmiljöbristerna så stora att man utfärdade arbetsstopp.
De senaste åren har flera myndigheter börjat arbeta mer gemensamt mot olika former av arbetskriminalitet. Det innebär bland annat fler oanmälda kontroller och inspektioner i branscher där regelbrott och arbetsolyckor är vanliga. Under de senaste två veckorna har man gjort oanmälda kontroller på 150 företag inom byggbranschen, städ, bilvård, restaurang och skönhetsvård.
Under kontrollerna hittade man bland annat 30 personer som omhändertagits för att de inte har rätt att arbeta i Sverige. Man hittade också sängar och hygienartiklar som tyder på att personer har bott på jobbet. Fem personer bedöms också vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten, i ett pressmeddelande.
Hälften av företagen hade brister
Ungefär hälften av de kontrollerade företagen hade brister i arbetsmiljön. 30 av dem var så pass allvarliga att Arbetsmiljöverket beslutade om ett omedelbart förbud mot att utföra arbete. Det rörde sig om bland annat avsaknad av fallskydd på byggplatser, farliga maskiner och arbetstagare som riskerar att andas in hälsoskadligt damm.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef på avdelningen för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket, i pressmeddelandet.
Fakta: Inspektionerna
Åtta myndigheter har tillsammans fått ett regeringsuppdrag att utveckla effektiva metoder för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.
Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
Sedan 2018 har man gjort drygt 3500 gemensamma kontroller.
Den senaste insatsen har även delvis samordnats av Europol via EU-plattformen EMPACT (European multidisciplinary platform against criminal threats). Den delen har syftat till att upptäcka fall av människohandel och människoexploatering och liknande insatser har genomförts runt om i Europa.
Källa: Arbetsmiljöverket