Startsida - Nyheter

Intro

Världens fall

Vi ser en gräns allt tydligare. Som en slags obruten havshorisont.  En påminnelse om att vi bara är en liten del av något mycket större. Och den har varit där så länge, så länge.

Plötsligt snubblar världen. Och får uppenbara problem med hela rörelseapparaten. Blir lagd i gipsvagga och kan varken köra Formel 1-rally eller hoppa häck. Blir sövd för att kunna andas.

Trots alla upptänkliga möjligheter till information, kunskap och teknik, har en mängd makthavare – här och nu, där och då – valt sitt ego framför allt. Empati och härskarteknik lirar sällan i samma lag.

Så nu står vi här och  blickar bort över anfrätta åkrar och smältande poler. Vi ser dödsrycken hos art efter art. Noterar hur människor flyr från mördande het torka och vattenbrist. Och just vi kanske undrar:
Hur kunde vi bli så dresserat  lydiga?

Allt det där som bara är ytlig yta och dämpande värktablett har ingen utvecklande effekt. Att tycka synd om sig själv kan vara lockande. Att försöka göra något av det som är och finns, fortfarande – det ger mer. Till fler än en.

OK, nog nu.  Vi vevar igång måndagen:

Det finns de som inte fattar vad andra tjafsar om. Har du inte varit där själv, fightats med problemen i skarpt läge, kan det vara svårt att förstå. Syres Hanna Westerlund har lyssnat på podd:

Är du själv privilegierad tenderar du att vara omedveten om det, för att det rubbar myten om att meriter tar dig dit du befinner dig.” Det handlar om vit och minerad mark.

Är det ett terrorbrott att döda en kvinna? Ja, det kan vara det. I ett aktuellt domstolsmål i Kanada är en ung man anklagad för att knivhuggit en kvinna till döds. Som anhängare till en kvinnohatande och våldsförhärligande ideologi, incel, prövas nu brottet under rubriken terrorism för första gången någonsin.

För övrigt:

Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut verkar Sverige ha flest incel-anhängare i världen. Jag förklarar mer vad det handlar om i min artikel i dag.

Mer tid vid diskhon än datorn i hemjobbandets förlovade värld? Hur är det ställt med jämställdheten under coronatider? Syres Katarina Andersson kollar in en ny rapport och intervjuar forskare.

Vår välmatade tidning bjuder på mer. Surfa in & upptäck.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV