Radar · Djurrätt

Efter skandalen: Arla lovar bättre insyn

Aktivister samlades utanför LRF:s huvudkontor för att uppmana till omställning till växtbaserad mat.

Bättre insyn på mjölkgårdarna. Det lovar Arla efter Uppdrag gransknings avslöjande om plågade djur.

Under fjolåret fick 210 nöt– och mjölkgårdar förelägganden om brister i djurskyddet. 38 av dessa levererade mjölk till Arla, vilket SVT:s Uppdrag granskning berättade om i mitten av maj.

I förra veckan meddelade Arla att man gör förändringar som ska förbättra insynen och kontrollen på gårdarna.

– Det är avgörande för vår bransch att människor kan behålla sitt förtroende för oss bönder. Med vårt nya kvalitetsprogram Arlagården kommer kunder och konsumenter ges bättre insikt i hur vi producerar mjölk och tar hand om våra kor, och kunna följa utvecklingen på våra gårdar, säger Heléne Gunnarson, Arlas vice ordförande i ett pressmeddelande.

Till stor del handlar det om utökade egenkontroller, men också oberoende revisioner och stickprovskontroller ska ske i större omfattning.

Djurrättsaktivister har anordnat flera manifestationer efter Uppdrag gransknings reportage. I torsdags samlades aktivister utanför Lantbrukarnas riksförbunds huvudkontor i Stockholm med krav på omställning till växtbaserad matproduktion. En av dem som deltog var Martin Smedjeback. Mjölkkornas lidande kommer inte att försvinna genom nya rutiner från Arla, menar han.

– Jag hör till dem som tycker det är fel att överhuvud taget utnyttja djur och hålla dem fångna. När man väl gör det och ser djur som produkter är det oundvikligt att sådant här inträffar, säger Martin Smedjeback.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV