Det kan ligga hatbrottsmotiv bakom vart femte brott i vissa kategorier, enligt en fördjupningsstudie från Brå. Det handlar exempelvis om misshandel, sexualbrott och personrån. ”Det är en hög siffra”, säger Anna Gavell Frenzel, utredare på Brå.
Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterar varje år en stor nationell trygghetsundersökning.
Nu har forskarna tittat närmare på svaren som brottsoffer lämnat i förra årets undersökning, samt motsvarande uppgifter i skolundersökningen om brott och politikernas trygghetsundersökning.
Det visar sig att det bakom många av brotten låg ett hatbrottsmotiv.
– Det vanligaste är man blir utsatt på grund av hudfärg, nationalitet eller etnisk bakgrund. Den typen av hatbrottsmotiv är det vanligaste i alla tre undersökningarna, säger Anna Gavell Frenzel.
Av dem som i den nationella trygghetsundersökningen uppger att de blivit utsatta för exempelvis en misshandel, sexualbrott eller ett personrån anger 22 procent av männen och 18 procent av kvinnorna att det låg ett hatbrottsmotiv bakom.
Bland elever i årskurs nio är motsvarande siffra 10 procent och bland politikerna 8 procent.
Gemensamt för undersökningarna är att det ofta handlar om flera olika hatbrott vid samma tillfälle.
– När det gäller politikerna måste man också komma ihåg att det inte behöver handla om deras egen sexuella läggning eller religion. De kan också bli utsatta för att de företräder en grupp eller arbetar med frågor som rör en viss minoritet i samhället, säger Anna Gavell Frenzel.
Fakta: Hatbrott enligt trygghetsundersökningen
Hatbrott är brott där motivet är rädsla, fientlighet eller hat gentemot en viss nationalitet, etnisk bakgrund, hudfärg, religion, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet.
I den senaste nationella trygghetsundersökningen från Brå (Brottsförebyggande rådet) uppgav var femte person som utsatts för vissa brott att det fanns ett hatbrottsmotiv.
Brotten där hatbrottsmotiv finns med som svarsalternativ i undersökningen är misshandel, hot, sexualbrott, personrån, trakasserier och nätkränkning.
Det är en något högre andel av de brottsutsatta männen (22 jämfört med 18 procent av kvinnorna) som anger ett hatbrottsmotiv.
Bland männen är hatbrotten vanligast i åldersgruppen 25–44 år, medan det bland de utsatta kvinnorna var vanligast i ålderskategorin 65–85 år.
Källa: Brottsförebyggande rådet (Brå).