När är någon för gammal för ett jobb? Är det siffran, själva åldern, som styr? Eller prestationsförmågan? Åldersdiskriminering i arbetslivet är ett stadigt växande problem.
Antalet anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen, DO, när det gäller diskriminering på grund av ålder har ökat stort de senaste åren, med 28 procent sedan 2016. Anmälningarna angående diskrimineringsgrunden kön har en liknande utvecklingskurva.
Arenan för kränkande särbehandling är främst arbetslivet.
Fall som rör etnisk tillhörighet eller funktionsnedsättning toppar fortfarande listan men ökar inte alls lika mycket i förhållande till föregående år.
Vad går det då att dra för slutsatser av det här? Kvinnor med äldre ålder i arbetslivet lever farligt. Lägg till en annan etnisk tillhörighet och funktionsnedsättning – risken för diskriminering ökar betydligt.
Arbetsdomstolen sa ifrån
För några år sedan, 2015, kom en uppmärksammad dom i Arbetsdomstolen som behandlade frågan om yrkeschaufförer blir mindre säkra i trafiken efter att ha fyllt sjuttio år. Nej, några sådana generaliseringar fick inte arbetsgivaren köra med och de av ålder drabbade chaufförerna fick ratta vidare.
Med tanke på den stadiga och stora ökningen av anmälningar när det gäller åldersdiskriminering, tycks generaliseringarna ändå fortsätta att blomstra.
Diskriminering på grund av ålder vid jobbsök är klart vanligare än könsdiskriminering. Och det är relativt jämt lopp mellan att bli bortsorterad för sin etniska härkomst och att anses vara för gammal för ett arbete. Det har forskaren Magnus Carlsson vid Linnéuniversitetet i Kalmar visat i sina studier.
Den så kallade ålderismen breder ut sig, fördomar och diskriminering mot så kallat äldre. Men när är då någon det – rent ut sagt äldre – siffermässigt sett?
Uppförsbacke vid 40
”Vid 33 är man passé, vid 35 så kan man hälsa hem” sjöng Hasse och Tage 1970 i 88-öresrevyn. Och det är inte så långt ifrån dagens verklighet. Närmar du dig 40-strecket? Ja, då blir det mer brant uppförsbacke om du ska söka jobb, enligt till exempel Magnus Carlssons forskning.
Och vem kom till exempel på att dela in människors musiksmak efter ålder på Sveriges Radio? ”Jaså, gillar du house och techno? Men du är ju snart sextio.” Att fylla moppe, 15 år – ja, det är ett väl inarbetat begrepp. Men när fyller någon dansband och bingolotto?
Frågan är när kapacitet och kompetens börjar väga tyngre än antalet födelsedagar. När spelar fördomar och rena fantasier en klart mindre viktig roll vid urvalsprocesser och beslut? När får vi vara de människor och individer som vi faktiskt är?
Oavsett ålder och andra ovidkommande saker – att inte ta tillvara på kunskap och individers resurser skapar stora brister. Precis överallt.