Till helgen väntas massprotester och aktioner runtom i det tyska Rehnlandet. Infrastruktur ska störas och Tysklands största öppna brunkolsgruva blockeras. ”Vi ska dra ut kontakten till deras destruktiva system”, säger Nike Mahlhouse, en av talespersonerna för protestdagarna.
Hit men inte längre eller ”ende gelände” på tyska, är parollen och namnet på den sammanslutning av organisationer som skapat en av de mest laddade klimataktionerna i Europa. Vid tidigare protester har delar av kolindustrin i Rehnlandet tillfälligt blockerats och protesterna har lockat aktivister från länder runt om i Europa.
– Det har kommit fler och fler, konstaterar Nike Mahlhouse.
Hon är en av talespersonerna för Ende gelände och berättar att busslaster av aktivister väntas från runt om i Europa. När protestdagarna påbörjas till helgen är förväntningarna stora.
– Jag hoppas att det blir en stund av insikt, att vi förstår att vi verkligen kan göra något om vi organiserar oss för att göra saker och ting bättre, säger Nike Mahlhouse.
Genom en stor massaktion kommer aktivisterna att försöka stänga ned den största öppna brunkolsgruvan i Tyskland – samtidigt som en rad andra aktioner runt om i regionen kommer att försöka störa kolindustrins infrastruktur.
Försökt stoppa aktionen
Myndigheter har försökt hejda tillströmningen av aktivister genom att skicka ut brev till organisationer och skolor runt om i regionen, där de uppmanats att inte delta i Ende geländes aktioner som de beskrivit som kriminella. Men det tror Nike Mahlhouse kan få motsatt effekt.
– Det har varit en stark reaktion, flera NGO:s har gått ut och sagt att de inte kommer låta klimatrörelsen splittras och jag tror också att många hört talas om oss som annars inte skulle ha gjort det.
Nike Mahlhouse säger att aktivisterna kommer att använda sig av civil olydnad – men att de kommer att utgå från principen om icke-våld.
– Vårt mål är inte att förstöra infrastruktur utan att lugnt och stilla blockera den med våra kroppar. Det är inte riktat mot enskilda poliser eller arbetare utan mot det system som förstör vår planet.
Fakta: Det tyska kolet
Rhenlandet i västra Tyskland hyser flera stora kolgruvor och kolkraftverk som anses vara bland de smutsigaste i Europa. För att expandera en av dem – Hambachgruvan – har en av landets sista urskogar gradvis huggits ned.
Till 2038 ska alla gruvor ha stängts, enligt ett förslag från en kolkommission där bland annat representanter från industrin och civilsamhället deltagit. Men det är en takt som rörelserna bakom Ende gelände anser är för långsam.