Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Invasiva arter ett hot mot biologisk mångfald

Invasiva arter kan hota andra arter och därmed den biologisk mångfalden.

I Sverige pågår sedan flera år stora insatser för att få bort arter som inte hör hemma i den svenska naturen. Störst arbete har lagts ner på att bekämpa jättelokan. Även bisam har hållits tillbaka med framgång och sidenörten har försvunnit nästan helt, enligt Naturvårdsverket.

Invasiva arter är ett stort hot mot den biologiska mångfalden eftersom de tränger undan naturliga arter. Mellan 2015 och 2018 har Sverige satsat 30 miljoner kronor på på att bekämpa spridningen av växter och djur som finns på EU:s lista över främmande arter.

I början av juni rapporterade Sverige för första gången till EU om sina insatser, något alla EU-länder är skyldiga att göra.

På EU-förteckningen över arter som bekämpats finns jätteloka, gul skunkkalla, signalkräfta, jättebalsamin samt enstaka förekomster av gulbukig vattensköldpadda, tromsöloka, sidenört ullhandskrabba och smal vattenpest.

 –  Vi har ännu inte utrotat någon av de arter på EU:s förteckning som vi har i landet, men arbetet mot invasiva främmande arter har kommit igång. 16 län har vidtagit bitvis omfattande åtgärder mot jätteloka, till avsevärda kostnader och tydlig förbättring för lokalmiljön, säger Henrik Lange, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Under våren har Naturvårdsverket tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten även inlett ett arbete med att sprida information till allmänheten. Detta för att öka kunskapen om invasiva arter och vad som kan göras om man hittar ett djur eller en växt som inte hör hemma i svensk natur.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV